V Kalifornii začala kampaň za organizaci referenda o výstupu státu ze soustavy USA: v sociálních sítích odstartovali heštegy #Calexit a #Caleavefornia, na podporu kampaně pracuje stránka yescalifornia.org, kde se obyvatelé státu mohou podrobněji seznámit s iniciativou k oddělení. Obyvatelé státu se chystají trvat na referendu o nezávislosti cestou takzvané „občanské iniciativy": pokud odpovídající petici podepíše dostatečné množství zaregistrovaných voličů, bude otázka o organizaci plebiscitu zařazena do soupisu pro hlasování.


Podle slov autorů iniciativy se referendum může odehrát na jaře roku 2019, pokud bude nasbíráno dostatečné množství podpisů.

Podporovatelé nezávislosti říkají, že Kalifornie je na šestém místě podle HDP na světě, čímž předbíhá i Francii.

„Kalifornie má více rozvinutou ekonomiku, než Francie a má více obyvatel než Polsko. Podle různých ukazatelů je Kalifornie schopná srovnávat se s celými státy, a ne prostě s dalšími 49 státy," stojí na stránce yescalifornia.org.

Iniciativa pro nezávislost Kalifornie začala nabírat popularitu po zvolení Donalda Trumpa na post prezidenta USA. Ve volbách, které se konaly 8. listopadu, hlasovalo 61% obyvatel za jeho soupeřku Hillary Clintonovou. Pro kandidáta republikánů hlasovalo 33% hlasů.

Na oficiálním twitterovém účtu společnosti byl 9. listopadu publikován dotazník o připravenosti Kaliforňanů oddělit se od USA. Hlasování se účastnilo 16 tisíc lidí, za nezávislost vystoupilo 76%.