Astronomové prozkoumali hvězdu HD 142527, kterou zachytili v blízkosti jiných planet. Obrovská masa plynu, která se nacházela kolem zmiňované obří formující se planety je poprvé, kdy byla ve vesmíru zpozorována. Mezinárodní tým astronomů použil ke sledování speciální teleskop Atacama Large Millimeter Array (ALMA), který hvězdu vzdálenou od Země 450 světelných let v souhvězdí Vlka pozoroval. Vedoucí týmu Simon Casassus z University of Chile pro portál Space.com řekl, že "v současnosti je znám pouze jeden mechanismus, který produkuje takový hustý molekulární tok – jde o planetární formaci". Vnitřní disk sahá od hvězdy do vzdálenosti, která je srovnatelná se Saturnem. Vnější disk planety začíná od hvězdy.

Planeta je tedy, zdá se, těsně před koncem své tvorby. Hvězda HD 142527 je stará asi 2 miliony let a její hmotnost je dvojnásobně větší než Slunce. Mezery, které se nacházejí mezi diskem a planetou, jsou způsobeny jinou planetou – ta „požírá“ z disku plyn a přitom roste.

ALMA umožnila detailní pohled na strukturu disků kolem planety, mezi nimiž se hvězda pohybuje. Planeta tedy ještě stále roste a pohlcuje plyn z vnitřního disku. Pokud by však materiál nebyl „doplňován“ do vnitřního disku, byl by už zřejmě dávno vysátý a tím pádem by ho výzkumníci vůbec nepozorovali.

Astronomové mimo jiné zjistili, že materiálu ve vnitřním disku je tolik, že stačí „krmit“ další vznikající hvězdu.

Zdroj: space.com

]]>