Podle videa vydaného 31. října nasadily Syrské ozbrojené síly v západním Aleppu pokročilé v Rusku vyrobené tanky T-90. Tanky T-90 byly pozorovány v oblasti Minyan, kde se účastnily operací proti Jaish al-Fatah, tj. Jabhat al-Nusra vedené koalici skupin militantů. Elitní jednotky Syrské armáda Tygří síly a brigáda Pouštních jestřábů byly minulý týden nasazeny v Aleppu, aby tam vzdorovaly ofenzivní operaci militantů vedené za účelem zabrání Vojenské akademie al-Assad a blízkých oblastí. Obě tyto formace operovaly s tanky T-90 dodanými během uplynulého roku Moskvou.


Vládní síly použily masivní nasazení tanků, dělostřelectva, bojových letounů a helikoptér, aby vyhubily živou sílu Jaish al-Fatah v neobydlených městských oblastech.

Experti si rovněž všímají, že džihádisté soustředili velký počet zkušených vojáků, dělostřelectva, raketometů a další vojenské techniky na stísněné frontě západního Aleppa. Aby to provedli, byli nuceni využít téměř všech svých zdrojů ze zázemní základny v provincii Idlib. Pokud se Jabhat al-Nusra nepodaří velmi rychle v bojích s vládními silami dosáhnout rozhodujícího vítězství, tak to povede k jejímu naprostému kolapsu jakožto hlavního mocenského hráče této války. Materiálně technická základna této skupiny bude zničena a zkušení vojáci a polní velitelé budou v těchto bojích pozabíjeni. Už teď jsme pozorovali příznaky tohoto trendu při krachu pokusu al-Nusra o prokopání se do Dělostřelecké akademie Ramouseh v jižním Aleppu.

Kurdské YPG a Ankarou vedené síly (Turky podporované militantní skupiny spolu s Tureckými ozbrojenými silami) spolu soutěží na severovýchodním venkově poblíž města Aleppo. Obojí síly v poslední době od ISIS vybojovaly několik vesnic ve směru na Al-Bab. V tomto případě zase jednou v poli došlo ke koordinaci mezi Syrskou armádou a YPG. Nedávné kurdské operace byly koordinovány a podporovány ruskými a syrskými ozbrojenými silami a vojenské zdroje říkají, Moskva zvýšila vojenské dodávky do oblastí YPG. Moska a Damašek věří, že kurdská nárazníková zóna hraje důležitou roli v zabránění Harakat Nour al-Din al-Zenki dalším pro-tureckým skupinám, aby neútočily na Syrskou armádu a její spojence v Aleppu. Uprostřed října Harakat Nour al-Dina al-Zenki oficiálně oznámila, že k další fázi turecké operace Štít Eufratu bude patřit postup proti ‚režimním silám‘ v Aleppu.