Francouzský vrchní správní soud v pátek suspendoval zákaz celotělních plavek Burkiny, který pobouřil muslimy a otevřel rozkol mezi vládními orgány ohledně definitivního rozhodnutí. Tento Conseil d’Etat vydal rozhodnutí na základě požadavku Ligy lidských práv, aby zvrátil zákaz Burkin ve středomořském městě Villeneuve-Loubet s odůvodněním, že to narušuje občanská práva. Soud v prohlášení uvedl, že vyhláška o zákazu Burkin ve Villeneuve-Loubet je „vážným a jasně ilegálním narušením základní svobody pohybu, svobody vyznání a volnosti jednání.“


Podle francouzského právního systému lze zavést předběžná opatření, než soud bude mít dost času na přípravu rozsudku o ilegální podstatě tohoto případu.

Tento zákaz, který se rozšířil do více než tuctu měst, odhalil rozkoly v jednotě socialistické vlády ministerského předsedy Manuela Vallse, který jej ve čtvrtek obhajoval, zatímco někteří jiní ministři jej kritizovali.

Tato záležitost vrhla světlo na to, jaké má sekulární Francie po červencových islamistických útocích v Nice a na kostel v Normandii těžkosti s odpovědí na domácí džihádisty i zahraniční militanty.

Rovněž udělal horký brambor z otázky francouzské kulturní identity spolu i s rozpoutáním politických debat s tím, jak země přechází do režimu přípravy na prezidentské volby příští rok v dubnu.

Zdroj: breitbart.com