Turecko může poskytnout Rusku leteckou základnu Incirlik k jejímu využití ruským letectvem během protiteroristické operace v Sýrii, nevylučují v mezinárodním a obranném výboru Rady federace. „Turecko může poskytnout ruskému letectvu základnu Incirlik k protiteroristické operaci, k jejímu využití ruským letectvem, to může být dalším logickým vstřícným krokem tureckého prezidenta Erdogana vůči Rusku", řekl RIA Novosti člen výboru Rady bezpečnosti pro mezinárodní záležitosti Igor Morozov.


Řekl, že toto rozhodnutí může být přijato na základě souhlasu Sýrie a Íránu, udělenému RF, s používáním jejich leteckých základen Hmeimim a Hamadan.

Předseda výboru Rady bezpečnosti pro obranu a bezpečnost Viktor Ozerov také nevylučuje, že Turecko může přijmout takové rozhodnutí po jednání, které proběhlo minulý týden v Petěrburgu mezi prezidenty RF a Turecka — Vladimírem Putinem a Tayyipem Erdoganem, během kterého turecký prezident prohlásil, že Turecko je ochotno podpořit Rusko v boji proti teroristům v Sýrii.

„Není jisté, jestli Rusko potřebuje Incirlik, ale takové rozhodnutí bude možné brát jako reálnou, a ne pouze slovní, ochotu Turecka spolupracovat s Ruskem proti terorismu v Sýrii", řekl Ozerov RIA Novosti.