Kostrou bojové síly teroristické skupiny islámský stát jsou důstojníci bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna, kteří zůstali bez existenčních prostředků po americké invazi v roce 2003, prohlásil v pondělí šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. „Kostrou bojové síly ISIL jsou bývalí generálové armády Saddáma Husajna, kterou rozpustili Američané po okupaci Iráku v roce 2003.


USA rozehnaly armádu a bezpečnostní síly Iráku a lidé, kteří umí výborně bojovat, tak zůstali bez jakýchkoli existenčních prostředků. A to si nyní všichni moc dobře uvědomují", řekl Lavrov v interview pro Imperátorskou pravoslavnou palestinskou společnost.

Podle jeho slov „pokrytecké výzvy k výměně režimu, mimo jiné v Sýrii, ukazují, že lidé zastávající takový postoj jsou přinejmenším neprozíraví, když ne zlosynové, kterým prostě působí potěšení nebo si vytyčují jako svůj cíl ničení celých zemí a regionů v naději, že tím pro sebe získají nějaké výhody".

Lavrov kromě toho zdůraznil, že kořeny současného problému, spojeného s Islámským státem, musíme hledat v nenávisti k lidem, v „odmítání uznat právo jiných lidí na volbu vlastních náboženských hodnot a v pokusech využít náboženských citů ke vštěpování nenávisti vůči těm, kdo vyznávají jinou víru".