Brexit způsobuje chaos všude. Hlavně v Evropě, je ale pravděpodobné, že následky pocítí i ve Velké Británii. První úder na vrcholu evropského fotbalového šampionátu 2016 již zasadil prezident České republiky Miloš Zeman, tradiční kritik Evropské unie. Jeho trestný kop byl prudký. Ještě nevíme, zdali to bude „gól", bez povšimnutí to ovšem nezůstane. Zeman prohlásil, že rovněž považuje za nutné provést nyní po britském hlasování referendum, aby se ukázalo, zda jeho spoluobčané chtějí zůstat v EU, nebo ne. Rozruch a znepokojení mezi různými evropskými lídry zesílily kvůli druhé otázce, která je pro referendum nabízena: zdali chce Česko zůstat v NATO?


Tyto dvě otázky udělají díru do Evropy. Zeman všechno moc dobře chápe: prohlásil, že on osobně by hlasoval za setrvání v EU  otázcku NATO přešel mnohoznačně mlčením), současně s tím ale bude dělat vše, aby občanům umožnil vyjádřit svůj názor.

Zeman rozumí tomu, o čem hovoří. Nedávný průzkum CVVN ukázal, že pouze 25 % občanů Česka je spokojeno s nynějším stavem věcí (před rokem to bylo 32 %). Kromě toho je nezbytné, aby bylo možné referendum realizovat, provést zákonodárné změny ve státě. A aby to bylo možné, musí být nejméně 60 % hlasů v parlamentu „pro". Pokud by se to stalo, tak by se to rovnalo pádu vlády Bohuslava Sobotky. Ten pro změnu přišel s prohlášením, že se nechystá pořádat takovéto referendum. Sobotka ovšem řekl, že je nutné dát Bruselu jasný signál, že jsou nezbytné pozitivní změny a posuny.

Zemanův krok v každém případě dalece přesáhl prezidentský palác v Praze, a samozřejmě i území České republiky. Kritika takových otázek, jako migrační krize, protiruské sankce, fiskální politika, rozmístění nových raket v Polsku a Rumunsku je ve východní Evropě velmi rozšířená. Každá ze zemí regionu má svůj cíl a politiku, všechny ale hledí na Brusel s rostoucím nespokojením a netrpělivostí. Zeman je konkrétně nespokojený s tím, že otázkám evropské bezpečnosti se věnuje málo pozornosti. Zeman navíc neskrývá své přání znovu zahájit dialog s Ruskou federací.