Evropská unie Maďarsku vyhrožuje ohromnými pokutami a soudními žalobami, pokud nezmění směřování k přijetí EU systému nuceného přesidlování migrantů i ve spoustě dalších oblastí, které Komise považuje za neuspokojivé. Poslední procedury vměšování – při nichž se eskalují reakce Evropské komise proti členským státům, které se provinily vybočením z řady – mají co dělat se zacházením s dětmi romských cikánů v maďarských školách a se zemědělskými zákony.


Ač by se mohlo zdát, že zemědělství je nějaké podružné ohnisko sporu pro národ, který je prominentem přístupů vyhýbání se nesmyslům při migrační krizi, tak vládní reformy zaměřené k bránění cizincům, aby neskupovali ohromné rozlohy zemědělské půdy, dělají v této zemi už řadu měsíců nadpisy na titulních stranách novin. Komise tvrdí, že omezením vlastnictví zemědělské půdy na ty lidi, co na ní opravdu hospodaří, se maďarská vláda chová diskriminačně k občanům jiných zemí EU.

Na druhou stranu maďarská vláda pracuje na tom, aby udržela půdu dostupnou pro Maďary tím, že ji drží mimo dosah zahraničních výkupčích s ohromnými penězi.

Komise rovněž do Budapešti poslala formální dopis kvůli přístupu Maďarska ke vzdělání dětí romských cikánů, o kterých tvrdí, že jsou běžně umisťovány do odlišných tříd ‚se zvláštními potřebami‘, což je proces, který prohlašují za segregaci. Ministr maďarské vlády János Lázár prohlásil toto obvinění za „absurdní“, hlásí HungaryTuday, vzhledem k tomu, že maďarská vláda nevede evidenci původů těchto dětí.