V posledních měsících se ukázalo, že nejméně 29 bývalých vojáků Bundeswehru se přidalo k ISIS a k dalším teroristickým organizacím v Sýrii a Iráku. Existují obavy, že i mezi současnými vojáky Bundeswehru existují skupiny islamistických sympatizantů. Podle tiskové agentury DP citující německou vojenskou kontrarozvědku Mlitärischer Abschirmdienst (MAD) je v řadách ISIS nejméně 29 německých občanů, kteří sloužili v Bundeswehru. Christoph Gramm z MAD v interview s Welt am Sontag odhadl, že jejich počet je asi 20. Německá kontrarozvědka vede vyšetřování potenciálních přívrženců terorismu, kteří v současnosti prodělávají aktivní vojenskou službu v Bundeswehru.


Panuje přesvědčení, že do této skupiny patří až 65 vojáků v aktivní službě. Některé z nich podezírají, že padli pod vliv radikální islamistické ideologie, zatímco jiní z nich už mají extremistické názory.

MAD od roku 2007 vedla 320 vyšetřování podezřelých islamistů. Vedlo to propuštění 17 německých vojáků ze služby.

Člen Komise ozbrojených sil v Bundestagu Hans-Peter Bartels (SPD) varuje před možností, že by příznivci teroristů mohli do ozbrojených sil infiltrovat záměrně. Podtrhuje, že zatím neexistují důkazy o systematickém úsilí o infiltraci Bundeswehru radikálními islamisty. I jiné evropské země trpí podobnými problémy.

Islamisté účelově podstupují vojenský výcvik jako součást vojsk, aby pak nabyté dovednosti v zacházení se zbraněmi a výbušninami využili k teroristickým útokům. Bartel uvedl, že ač to v současnosti není jedním z nejnaléhavějších problémů Bundeswehru, stejně by se neměl podceňovat. MAD bude tudíž nadále bedlivě sledovat potenciální radikální názory u vojáků. Tento proces bude zvláště intenzivní u nových vojáků během rekrutování.

Zdroj: southfront.org