Militantní skupina Svobodná syrská armáda (FSA) odmítla uznat částečné zastavení palby a prohlásila, že když není OSN podporované příměří realizováno plně, tak si tato militantní skupina může nárokovat právo stáhnout se z Ženevských rozhovorů a odpovědět na útoky. Křehká koalice militantních skupin spojená pod záštitou podpory USA, čili organizace přezdívaná FSA, vydala 1. května oficiální prohlášení. FSA rovněž odmítla USA a Ruskem dohodnutý „režim ticha“, který v současnosti od páteční půlnoci platí v některých částech provincií Damašek a Latakia. Očekávalo se, že režim ticha potrvá 72 hodin.


FSA obvinila Damašek z porušování zastavení palby v Sýrii a uvedla, že „oceňuje postoj Vysoké vyjednávací komise (HNC) o suspendování rozhovorů Ženeva-3 a podporuje jej.“ Připomínáme, že rozhovory Ženeva 3 byly de-facto sabotované zástupci HNC, která podporuje zájmy bloku Turecka a Saúdské Arábie. Salafističtí militanti z Jaysh al-Islam a Ahrar ash-Sham, jejichž zástupci na rozhovorech sehráli kriticky důležitou roli při této sabotáži, se pokouší o postup v provincii Latakia a ostřelují obytné čtvrti ve městech Aleppo a Damašek. Ta tzv. syrská opozice převážně různorodá škála přeznačkovaných islamistických militantů je zklamaná, že Al Nusra, hlavní bojová síla salafistů v Sýrii, byla uznána za teroristickou skupinu a vyloučena z jednání.

Al Nusra mezitím zůstává v alianci s mezinárodně uznanými opozičníky jako Ahrar ash-Sham přes společnou operační místnost zavanou Jais al-Fatah. Následně společnou operační místnost zřídily Ahrar ash-Sham al-Islam a FSA zvanou Rad al-Mazalem, aby z ní koordinovali vojenské akce v Aleppu. V severní a střední Sýrii je opravdu těžko možné odlišovat tu tzv. „opozici“ od teroristů.

Syrská vláda, aby čelila vojenským provokacím teroristů, tlačí na vedení protiteroristických operací. HNC argumentuje, že tyto operace porušují zastavení palby. Např. 1. května pokračovaly syrské síly v operacích v oblastech u syrské metropole Damašku. Syrská arabská armáda (SAA) se svými spojenci po dni bojů s islamisty převzala kontrolu na vesnicí al-Rukabiyah. Při této operaci údajně jednotky SAA podporovali bojovníci Hezbollahu. Vesnice al-Rukabiyah byla pod kontrolou Al Nusra a Jaish al-Islam. Některé jednotky těchto skupin pořád ještě operují v blízkých oblastech. Úzká spolupráce různých skupin ozbrojené opozice s teroristy tudíž podvrací myšlenku na mírové řešení tohoto konfliktu.