V lednu bylo na pobřežích kolem Severního moře nalezeno uvízlých 29 vorvaňů, když tato oblast je pro takovýto mořský život příliš mělká. Teprve nedávno byly odhaleny detaily nekropsie těchto tvorů. Vědce však to, co našli v žaludcích těchto živočichů, silně znepokojilo. Podle tiskové zprávy z Mořského národního parku Wedden ve Šlesviku Holštýnsku mělo mnoho z těchto velryb žaludky PLNÉ plastových úlomků, včetně 13 metrové rybářské sítě, 70 cm plastu z auta a dalších kusů plastového odpadu.

Někteří poukazují, že tito živočichové si mohli myslet, že tyto věci jsou k jídlu, jako jsou sépie, které tvoří hlavní složku jejich jídelníčku. Jiní si však myslí, že tato parodie na potravu je převážně důsledkem šokující přezíravosti lidstva k mořskému životu, která vedla k zamoření oceánů plasty.

Jak řekl Robert Habeck, zemský ministr životního prostředí Šlesviku Holštýnska:

„Tato zjištění nám ukazují důsledky naší na plasty orientované společnosti. Živočichové nevyhnutelně tyto plasty a plastový odpad konzumují, což jim způsobuje utrpení, a co hůře, způsobuje jim to hladovění s plným žaludkem.“

Toto prohlášení našlo ozvěnu i u Nicoly Hodgkins z Ochrany velryb a delfínů. Ta prohlásila:

„Ač velké kusy způsobují zjevné problémy a blokují střeva, neměli bychom pomíjet ani menší kousky, které mohou způsobit chroničtější problémy všem druhům kytovců – nejen těm, co potravu nasávají.“

To není poprvé, že byli nalezeni vorvani s vnitřnostmi plnými nestravitelného obsahu. V roce 2011 byla nalezena vyplavená mladá velryba na řeckém ostrově Mykonos. Její žaludek byl tak vypouklý, že si biologové mysleli, že ten živočich spolkl obrovitou sépii. Nicméně když rozřízli jeho čtyři žaludky, nalezli téměř 100 plastových pytlíků a dalších kusů odpadu.

Mělo by se uvést, že to nebyly plasty, co ty mladé vorvaně zabilo. Podle National Geographic zemřeli na selhání srdce. Byl to důsledek chybného vplutí do Severního moře, nejspíš při hledání sépií, a pak už v mělkých vodách nebyli schopni unést váhu svého těla. V důsledku toho jim kolabovaly vnitřní orgány.

Ale i tak je skutečnost, že žaludky mnohých z nich byly plné zamořujícího odpadu strašlivou obžalobou lidstva. Přichází zprávy, že v minulosti 80% plastů, které byly vyhozeny na pevnině, nakonec skončilo v oceánech, kde je konzumuje mořský život, nebo po mnoho let víří v obrovitých kapsách plovoucího odpadu. Skutečnost, že za tyto parodie na potravu může lidstvo – tedy živočichové s menšími mozky, než mají velryby – je ironická a smutná.

Dokud se lidstvo nenaučí žít trvale udržitelným způsobem s ohledem na všechny formy života, tak se parodické scény jako tato budou dále odehrávat.

Zdroj: trueactivist.com