Technologie baterií s nevídanou kapacitou.  Výzkumníci na University of California, Irvine (UCI) náhodou vynalezli baterii založenou na nano-vláknech schopnou vydržet 400 násobně déle než některé z nejlépe si vedoucích baterií, co jsou v současnosti na trhu. Baterie obvykle pro přívod a uchování elektrického náboje využívají lithium, avšak s lithium-iontovými bateriemi je těžká potíž.


Pokaždé, když se taková baterie nabije a vybije, lithium uvnitř baterie o trochu více zkoroduje, což způsobí křehkost lithia a praskání, v důsledku čehož je taková baterie do pár let nepoužitelná.

Vědci se už dlouho k výrobě baterií pokouší využít nano-vláken místo lithia. Vodivá nano-vlákna jsou velice jemňoučká vlákénka tisíckrát slabší než lidský vlas a jsou nositeli ideálních charakteristik využitelných v bateriích: jsou vysoce vodivá a mají ohromný povrch, který umožňuje pohyby a ukládání elektronů. Nicméně ta droboučká vlákénka nano-vodičů jsou extrémně křehká, takže to neustálé nabíjení a vybíjení nesnáší dobře.

Teď výzkumníci z UCI zakopli o řešení v povlékání zlatých vodivých nano-vláken pouzdrem z oxidu manganičitého a jejich rozpuštěním v suspenzi elektrolytu podobného gelu z plexiskla. 

Vedoucí této studie, doktorandka na UCI Mya Le Thai, testovala nabíjecí kapacitu takovýchto elektrod během posledních tří měsíců 200 000 krát. A zjistila, že ten systém je extrémně houževnatý a odolný vůči narušení, když žádné z vodivých nano-vláken neprasklo.

„Mya si s tím hrála a celou tu věc potahovala velice jemnou vrstvou gelu a začala to cyklovat,“ vysvětlil v tiskovém prohlášení Reginal Penner, vedoucí autor této studie. „Objevila, že stačí použít tento gel, a pak s tím může cyklovat tisícinásobně, aniž by to jakkoliv ztratilo kapacitu.