Poslanci Státní dumy za KSRF Valerij Raškin a Sergej Obuchov navrhli, aby byly na Kubě umístěny raketové komplexy k obraně zájmů a spojenců v Organizaci Smlouvy o kolektivní bezpečnosti. Příslušný návrh zaslali poslanci prezidentu Ruska Vladimiru Putinovi, ministru zahraničních věcí Sergeji Lavrovovi a ministru obrany Sergeji Šojguovi. Jak uvádějí poslanci, agentura Reuters uveřejnila informaci o tom, že už v květnu se USA chystají umístit raketový komplex typu HIMARS na jihovýchodě Turecka.


„Je třeba říci, že takticko-technické charakteristiky uvedené zbraně, podle dostupných údajů, umožňují kromě jiného využívat rakety s doletem až 500 kilometrů. Tak vzniká potenciální hrozba pro spojence Ruska v OSKB (v první řadě pro Arménii)", píší členové parlamentu.

Podle jejich názoru je třeba přijmout odpovídající odvetná obranná opatření.

„V první řadě jde o umísťování ruských odpalovacích zařízení analogického nebo většího dosahu na Kubě. Kromě toho se zdá ještě smysluplnější asymetrická odpověď Washingtonu v podobě obnovení radioelektronického centra v Lourdesu", uvádí Raškin a Obuchov.

26. dubna Reuters uvedl, že podle slov ministra zahraničních věcí Turecka Mevljuta Čavušoglua umístí USA v republice vysoce mobilní raketový systém operativně-taktického určení (High Mobility Artillery Rocket System HIMARS). Čavušoglu upřesnil, že tento systém umístí nedaleko od hranice s tou syrskou oblastí, která je kontrolována skupinou Islámský stát (zakázaný v Rusku).

Dříve byly sovětské rakety umístěny na Kubě v roce 1962 během operace Anadyr, kdy se sovětské vedení rozhodlo umístit v blízkosti USA rakety středního doletu v rámci kompenzace v té době nedostatečného počtu mezikontinentálních nosných prostředků, a také jako odpověď na umístění amerických raket středního doletu Jupiter v Turecku.

Po skončení Karibské krize a návratu raket do SSSR bylo na území Kuby umístěno radioelektronické centrum, které začalo fungovat v roce 1967 v havanském předměstí Torrens. V roce 2002 byla práce komplexu zastavena.