Na webových stránkách televizního kanálu RT byly uveřejněny dokumenty IS (v Rusku zakázán) a výpovědi jeho zajatých teroristů o ropném odvětví islamistů a o exportu ropy do sousedního Turecka. Natáčecí skupina RT, která pracovala na dokumentárním vyšetřování, se nacházela na služební cestě v syrském Kurdistánu od 27. února do 15. března ve městech Šaddádí, Rumilan, Kámišlí a Tell Abiad a natáčela film o tom, jak Islámský stát obchoduje s ropou a o jeho možných vztazích s Tureckem.


Natáčení se odehrávalo také v domech, které byly dříve okupované veliteli IS, kde byly nalezeny opuštěné dokumenty o těžbě a prodeji ropy, poznámky o trestech, věrouce a agitační literatura.

 

Z Turecka do Sýrie — teroristé

Dokumenty se dostaly do rukou Lidových obranných jednotek (YPG) při dobytí města Šaddadí na severu Sýrie, a pak byly předány zpravodajům RT, kteří navštívili tuto oblast. Kurdští domobranci zajali rovněž teroristy z Turecka, Saúdské Arábie a jiných zemí, kteří vyprávěli o stycích IS a Turecka.

Zajatý terorista tureckého původu například vyprávěl, že většina islamistů přijíždí do IS přes území Turecka. Ani turecké úřady, ani pohraničníci jim nečiní v tom žádné překážky.

„Kdy jsem přecházel přes hranici, bylo asi 10 hodin ráno. Nikdo nám v tom nebránil. Překročili jsme hranici bez překážek", řekl zajatý Turek. Podle jeho slov se na hranici nachází velké množství tureckých vojáků a důstojníků, ti ale nebrání proudu lidí, kteří se chtějí připojit k teroristům.

„Tento region je důležitý z hlediska vojenského. Při překročení hranice nám ale nikdo nepřekážel", říká zajatec.

Podle jeho názoru, dochází k tomu proto, že Turecko využívá IS ve vlastních zájmech. „Turecko a IS mají společného nepřítele — YPG (kurdské lidové obranné jednotky). Turecko se nechce do toho plést, chce se zbavit nepřítele cizíma rukama", soudí zajatý islamista.

Na potvrzení skutečnosti, že teroristé bez překážek procházejí tureckým územím, ukazují kurdští bojovníci novinářům svazky pasů lidí, a to jak mužů, tak i žen. Ve všech těchto pasech jsou záznamy o vstupu do Turecka.

Tyto doklady včetně občanských průkazů a cestovních pasů se dostaly do rukou domobranců YPG také po dobytí Šaddadí. Podle předpokladu kurdských bojovníků, majitelé těchto dokumentů, které museli po příjezdu do ISIL odevzdat, jsou nejspíše už mrtví.

Místo svého pasu dostává rekrut po příchodu do IS agitační literaturu. Novináři RT našli například v „kanceláři" teroristů knihu „Jak svádět ideální boj proti zločineckému Asadovu režimu". Je příznačné, že kniha byla vydána v tureckém Istanbulu (je tam dokonce tiráž), a nakladatelství má účet ve Facebooku.