V sobotu byl geopolitický svět šokován, když Turecko začalo ostřelovat Aleppo, kde je syrská opozice zády ke zdi tváří v tvář agresivnímu postupu Hezbolláhu a IRGC s podporou ruských náletů. Aby bylo jasno, všichni věděli, že Ankara s Rijádem budou muset, pokud budou chtít tu rebelii zachránit, rychle něco udělat. Jejich zástupné armády rychle válcuje mašinérie armády Hassana Nasrallaha a letectva Vladimira Putina. Ale jen málokdo očekával, že by k té eskalaci došlo tak rychle.


Ale Recept Tayyip Erdogan je nepředvídatelný (jen se zeptejte jediného přeživšího pilota Su-24, kterou v listopadu Turecko sestřelilo) a tento víkend se rozhodl, že když jde o rozpoutání III. světové války, tak není lepší čas než současnost.

Turecko oficiálně říká, že vede dělostřelbu na kurdské pozice v Sýrii v sebeobraně. Je to všechno jen o zabezpečení hranice proti nepřátelům, říká Ankara. Samozřejmě, že představa, že by YPG byly nachystána vpadnout do Turecka je směšná. Syrští Kurdové si zajistili dostatek prostoru ve své vlastní zemi, aby vyhlásili autonomní proto-stát, a nemají zapotřebí zabírat turecké území.

Ale pro Erdogana je přesně tohle problém. Ankara se děsí, že úspěch YPG v Turecku vojensky osmělí PKK a politicky HDP, přičemž volby z loňského června jasně naznačují, že osmělená kurdská menšina má dost síly, aby otřásla politickou scénou.

A tak je Turecko odhodláno vstoupit do boje v Sýrii ve jménu boje s „teroristy“, což pro Erdogna znamená vymýcení Kurdů. Jak jsme uvedli v sobotu, je v tom pro Ankaru a Rijád problém: Turecko se Saúdskou Arábií nějak potřebuje přijít na to, jak překroutit útok na YPG a snahu zachránit opozici v Aleppu jako operaci proti ISIS, i když ISIS v této oblasti moc přítomna není.

Je neuvěřitelné, že Turecku tato optika dělá méně starostí, než bychom si mysleli. Krátce, Erdogan vypadá, jako by byl připraven prostě vstoupit do války se záminkou, že Turecko potřebuje převálcovat YPG, kterou pro připomínku US výslovně podporovaly.

V jisté míře to dává smysl. Nemůžete dost dobře ostřelovat Aleppo a používat přitom ISIS jako záminku. Přítomnost této skupiny není v této oblasti dost velká. Ale můžete říci, že „PKK jsou teroristé, že jsou spojenci YPG, která je v Aleppu, a tudíž, že potřebujeme Aleppo ostřelovat.“ Řekneme-li to co nejjednodušeji, to, co Erdogan opravdu zkouší, že znovu otevřít zásobovací trasy uzavřené Ruskem a Íránem s tím, že smetou kurdské síly, která mají převahu u severní hranice s Tureckem.

Turecké drony jsou podezřívány, že pronikly do syrského vzdušného prostoru nad severním #Aleppo, aby vyhledaly další cíle pro dělostřelecké útoky.

— Daniel Nisman (@DannyNis) February 14, 2016

V neděli dělostřelba pokračovala. „Turecká armáda ostřelovala pozice držené Kurdy podporovanou milicí v severní Sýrii v neděli už druhý den, přičemž zabila dva bojovníky,“ hlásí Reuters s odkazem na, jak se přiznává, pochybné syrské Pozorovatele lidských práv. YPG kontroluje skoro celou syrskou severní hranici s Tureckem a je i blízkým spojencem Spojených států v kampani proti Islamistickému státu v Sýrii, ale Ankara na tuto skupinu pohlíží jako na rozšíření Strany pracujících Kurdistánu (PKK), která už tři desetiletí vede povstání za autonomii v jihovýchodním Turecku.“

Spojenecká skupina Jaysh al-Thuwwar Turecko varovala před dalšími útoky tvrzením, že „pokud jsou cíle této země v naší drahé vlasti, budeme své území a svůj lid bránit, a na ni pohlížet jako ne nepřátelskou stranu.“ Opět, to pochází od té samé skupiny, kterou US otevřeně podporují zbraněmi a leteckou silou. Takže ale ne CIA sponzorovanou opozicí. Turecko ostřeluje bojovníky, kteří mají doslova oprávnění povolat si nálety US bojových letounů, které v ironii všech ironií létají tureckého letiště Incirlik.

A když mluvíme o Incirliku, tam zaujímají pozice Saúdové.

#Turkey a Saúdská Arábie údajně zřídily společnou operační místnost pro syrské operace, zatímco saúdské tryskáče přilétají do Incirliku #Syria #KSA

— Michael Horowitz (@michaelh992) February 14, 2016

#North\\\_Thunder, největší vojenské cvičení v regionu vedené #Saudi pic.twitter.com/fySNEbruAw

— ??? ????? (@diraalwatan) February 14, 2016

[quote align="center" color="#999999"]