Na návštěvě v časopisu „Politické Rusko“ pobývala Cynthia Mckinney – americká politická aktivistka, prezidentská kandidátka Strany zelených ve volbách roku 2008 v USA, členka Sněmovny reprezentantů Kongresu USA. Cynthia má mimořádné názory na politiku Spojených států, jejich vztahy s Ruskem, které s potěšením sdílela s naším on-line časopisem. Z rozhovoru s Cynthií Mckinney se čtenář bude moci dozvědět o anexních misích americké armády, existenci celého plánu uspořádání nových hranic Středního východu, strategických kalkulacích americké politiky vůči Rusku a o ohrožení samotného obyvatelstva Států, pokud odmítne tančit podle not CIA.


redakce: Dobrý den Cynthie, vítejte v naší redakci. Rádi vás vidíme a pro ruské auditorium je to vzácná možnost dozvědět se mnoho nového o skutečné americké politice od někoho, kdo se v ní pohybuje už tolik let. Nemýlím-li se, přijela jste do Ruska na pozvání Antiglobalistického hnutí Ruska, abyste vytvořila kontakty s institucemi v ruské občanské společnosti. Řekněte nám prosím pár slov o své současné návštěvě a o plánech ve vztahu k Rusku obecně.

Cynthia: Vždy jsem se zajímala o Rusko. Zajímala jsem se i o období před tím, než se stalo Sovětským svazem. Byl to můj osobní zájem. Snažila jsem se najít příčiny militantního postoje mé vlády a mé země nejen k vládě Ruska, ale i k ruským lidem. Studuji historii Ruska, nakolik je to možné, a pochopila jsem, že je pro mě nezbytné tuto zemi navštívit. Byla jsem zde v posledním období vlády Gorbačova a měla jsem tehdy možnost navštívit některé republiky Sovětského svazu. Nyní, po 25 – 30 letech, jsem tu znova, ale vidím úplně jiné Rusko.

redakce: A v čem je jiné?

Cynthia: No, víte, přemýšlela jsem o tom cestou sem. A přemýšlela jsem o tom, že můj příští článek bude mít název něco jako „Byl to svět žigulíků“. To proto, že jsem objela téměř celý Karibik a tam každý řidič seděl za volantem žigulíku. Ta auta vozila lidi sem a tam a demonstrovala při tom podporu Sovětského svazu poskytovanou bývalým koloniálním zemím. A nyní jsem přijela do Ruska. Jenže teď je to svět fordů, chevroletů, cadilaců, toyot. Je to úplně jiná země,… a přes ulici tu je KFC.

redakce: Nu ano.

Cynthia: Já nejím v KFC dokonce ani v Americe, protože nevěřím, že v tom je skutečně kuřecí maso.

redakce: Já také. Co ale můžete říci o vaší nynější návštěvě: co se podařilo udělat, co ještě udělat plánujete.

Cynthia: V první řadě bych chtěla poděkovat organizátorům Antiglobalistického hnutí Ruska, protože nejsem sama, koho pozvali sem přijet, aby se o něm dozvěděl více, aby odhrnul tu oponu propagandy, pod jejímž vlivem se my, Američané, nacházíme. Pozvali jich opravdu mnoho, hodně lidí ze Spojených států…, aby přijeli a přesvědčili se o všem sami; to je možnost i pro mě – přijít a uvidět a sama pochopit, jací že jsou ti noví ruští lidé. Jsou-li stejní jako bývalý sovětský lid? Přiznávám, že jsem velmi příjemně překvapena tím, co tu dnes vidím.

redakce: Kromě poznávacího aspektu tu však určitě je něco, co směřuje do budoucnosti: společné plány, společná práce…

Cynthia: Máte naprostou pravdu v tom, že musí být více způsobů, že jich musí být co nejvíce. Je pro nás nezbytné navázat co nejvíce osobních vztahů, protože USA i Rusko se nyní nacházejí na okraji propasti a v kterýkoli moment mohou spadnout. Ani my to nechceme – lid Spojených států to nechce, jsem o tom absolutně přesvědčená – nechceme zvrhnout rovnováhu ve prospěch ještě většího antagonismu, soupeření, násilí… války.

redakce: Jednoznačně. Jenže například ne tak dávno dva chlapci v Americe uskutečnili takový malý podvod, kdy zorganizovali na ulici výzkum: „Podpořili byste jaderný úder na Rusko, aby byl problém vyřešen jednou provždy?“ A děsí nás, že okolo 70 % dotázaných bylo „pro“! To potvrzuje vaši myšlenku, že musíme pracovat společně, aby se tato situace vyřešila.

Cynthia: Ano. Já jsem poslouchala opakování republikánských prezidentských debat v USA. A to, co jsem slyšela, mě děsí. Je opravdu děsivé to všechno od těch lidí slyšet. A úplně stejný druh jedu cítím i ve vystoupení demokratické strany. Jestli toto je politická diskuze ve Spojených státech, pak nás to přivede k jedinému výsledku. Ale má to své příčiny. I já si myslím, že lid Ruska musí nutně pochopit, že američtí lidé jsou celé dny vystaveni antiruské propagandě. Příčina je v tom, že ti, kdo mají moc ovlivňovat státní politiku USA, nenávidí Rusko, a tak jsou v takové propagandě zainteresováni. Nyní můžeme chápat, odkud to všechno pochází; můžeme se na to ptát; já sama tyto otázky kladu. Je na místě v XXI. století vést studenou válku vedoucí k politickým výbuchům v USA? A v čem konkrétně je přínos takové studené válka? Víte, když stěny padly, lidu Spojených států byl přislíben svět a něco jako dividendy z tohoto světa. Měli jsme mít možnost investovat do vzdělání, infrastruktury, dopravy, zdravotnictví – ale nic takového nebylo uvedeno do života. Vždyť NATO mělo být zrušeno, protože ve skutečnosti NATO je anachronismus… a najednou teď – je, všechno obráceně, – NATO se rozšiřuje. Tak byl lid Spojených států zbaven všeho. Já vím, že vy v Rusku moc dobře znáte ten pocit, kdy všechna veřejná i soukromá aktiva byla v určité době ukradena úzkým kruhem lidí blízkých vládě.

redakce: Ano, my tento pocit velmi dobře známe. Cynthie, vy jste známá svou důslednou kritikou dvojkolejné poliky USA a svými neustálými pokusy zveřejnit všechno nelegální konání vlády USA. Je jasné, proč je to důležité pro vás i pro ostatní.

Cynthia: Byla jsem v Kongresu 12 let. Jedna z věcí, které jsem tu pochopila, je to, že Kongres Spojených států je svého druhu světový parlament. Lidé z celého světa přijíždějí a prosí změnit to či ono v politice USA. Právě tak se věci USA dotýkají celého světa. Především musíme pochopit, že nejsme ostrovem v tomto světě, a proto my, lid Spojených států, musíme pochopit, nakolik důležité, a to až kriticky, je naše politické chování nejen pro náš vnitřní klid, ale i pro klid v celém světě.

[quote align="center" color="#999999"]