V listopadu Turecko skoro začalo světovou válku, když si Ankara usmyslela, že by sestřelení ruského bojového letounu u syrských hranic mohl být dobrý nápad. Jen jeden ze dvou pilotů Su-24 přežil zaskočení tohoto letounu dvěma tureckými F-16. Druhého pilota zabilo syrské hnutí odporu a FSA v drzém kroku hodiny po sestřelení tohoto letadly zničila i ruskou vyhledávací a záchranou helikoptéru pomocí US dodané rakety TOW. Tento incident mezi Ankarou a Moskvou spustil dost horkou válku slov s tím, že Kreml spustil PR kampaň obviňující Turecko z pomoci a podpory Islamistickému státu, když mj. této skupině zařizuje podloudnou šmelinu s pašování ropy.


Rusko mezi tím rovněž do Latakie vyslalo pokročilé raketové systémy S-400, což v podstatě znamená, že turecké F-16 už na oblohu nad Sýrii nesmějí.

No, a zrovna, když byste si mohli myslet, že napětí mezi Erdoganem a Putinem se už uklidňuje, tak Turecko povolalo ruského velvyslance kvůli tvrzením Ankary, že došlo k dalšímu porušení tureckého vzdušného prostoru ruskými tryskáči.

„Turecko v sobotu uvedlo, že ruský válečný letoun porušil jeho vzdušný prostor a Moskvu obvinilo ze snah o eskalaci napětí s varováním před důsledky dva měsíce poté, co turecké F-16 sestřelily ruský tryskáč kvůli porušení jeho území ze Sýrie,“ hlásí WSJ. „Ruský Su-34 vstoupil do tureckého vzdušného prostoru v pátek v 11:46 h místního času i přes opakovaná varování tureckých radarových operátorů v ruštině i angličtině, uvedlo v sobotu v e-mailovém prohlášení ministerstvo zahraničí v Ankaře.

„Vydáváme výslovné a jasné provolání k Ruské federaci, aby v záležitostech porušování tureckého vzdušného prostoru a tudíž vzdušného prostoru NATO jednala zodpovědně,“ uvedlo Turecko, jako kdyby si myslelo, že Rusko nějak zapomnělo, že Turecko je členem NATO.

[quote align="center" color="#999999"]