Rusko natolik dobře opevnilo Kaliningrad, že to vzbudilo obavy dokonce i amerických generálů. Jak píše italský list Il Giornale, vojenské seskupení v tomto izolovaném od ostatního ruského území regionu je s to náležitě odpovědět na preventivní úder NATO. V reakci na rozšíření NATO byl v ruské enklávě Kaliningrad založen mohutný obranný systém schopný vytvořit v případě konfliktu neletový prostor, který se protáhne od Kaliningradu na vzdálenost zahrnující třetinu polského vzdušného prostoru.


Jak píše Il Giornale, Pentagon sleduje aktivity v tomto regionu od roku 2012, ale jen v posledních týdnech si američtí vojáci uvědomili skutečný rozsah nasazení ruských sil.

Tento „objev", píše vydání, dokonce vynutil velitele amerického vojenského letectva v Evropě generála Franka Gorenka, aby začal mluvit o „krajně nebezpečné situaci".

Kreml rozmístil v Kaliningradě tři plně zkompletované elitní divize. Navíc Rusko zřejmě dislokovalo v tomto regionu své nejnovější vymoženosti v oblasti vojenských technologií: od protivzdušného raketového komplexu S-400 Triumf do balistických raket Iskander-M.

Italský list označil raketový systém Iskander za jeden z nejnebezpečnějších druhů zbraní v ruském arsenálu. Komplex má maximální dolet 480 km. Je s to obejít nejmodernější systémy PVO, včetně americké PRO. Vypuštění rakety může být vykonáno za 16 minut a v případě pohotovosti za 4 minuty. Druhá raketa může být odpálena za méně než 50 vteřin.

„Kaliningrad, který je izolován od Ruska, nepočítaje mořských cest, byl vždy považován za slabý článek v nové ruské strategii, avšak byl dost dobře opevněn, aby v případě preventivního úderu ze strany NATO způsobil maximální ztráty", uzavírá italské vydání.

Zdroj: sputniknews.com