Estonská firma Velmenni začala tento týden v pracovním provozu testovat novou metodu bezdrátového přenosu dat li-fi (light fidelity). Nová metoda využívá pro přenos dat viditelné spektrum a může být až 100krát rychlejší než v současnosti používaná metoda wi-fi. Píše to na svých internetových stránkách BBC. Je to vůbec poprvé, kdy byla tato technologie použita mimo laboratoř. Technologie vyžaduje světelný zdroj, jako je standardní LED žárovka, internetové připojení a fotodetektor. Při laboratorních testech byla rychlost přenosu dat 224 gigabitů za sekundu (Gbps).


To podle National Geographic znamená, že při takové rychlosti by se dalo stáhnout najednou 18 filmů o velikosti 1,5 GB za jednu sekundu.

Termín li-fi poprvé použil profesor Harald Haas z Edinburské univerzity, který technologii představil na technologické konferenci TED v roce 2011. Jednou z velkých výhod technologie je skutečnost, že na rozdíl od wi-fi nenarušuje další signály. Mohla by tak být používána v letadlech a na dalších místech, kde je rušení problém.