Někdo podporuje nezákonný obchod Islámského státu s ropou a lidmi a vydělává na tom miliony a miliardy dolarů, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. „Teroristy, jejich nezákonný obchod s ropou, lidmi, drogami, uměleckými předměty a zbraněmi nejen kryli a kryjí, ale leckdo na tom i nadále vydělává, přičemž vydělává miliony a miliardy dolarů", řekl Putin po tom, co přijal pověřovací listiny od velvyslanců 15 států. Ruský prezident zdůraznil, že vznik Islámského státu je důsledkem pasivity řady zemí a podporování teroristů.


„Právě pasivita řady zemí a často i bezprostřední podpora terorismu měla vlastně za následek vznik tohoto hrůzostrašného jevu, tak zvaného Islámského státu", řekl Putin.

Vzniká dojem, že rusko-turecké vztahy zahánějí do slepé uličky, a Moskva toho lituje, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

„Incident se Su-24 je v rozporu s mezinárodním právem, dosud jsme nedostali od Ankary srozumitelné vysvětlení, náhradu škody, ani slib, že viníci budou potrestáni", zdůraznil Putin.

„Vzniká dojem, že turecké vedení záměrně zahání rusko-turecké vztahy do slepé uličky, a my to přijímáme s lítostí", řekl Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin pokládá za absolutně nevysvětlitelné „proradné rány do zad" ze strany Turecka.

„Nemohu se nezmínit o tom, že pokládáme za absolutně nevysvětlitelné proradné rány do zad, které nám zasadili ti, které jsme pokládali za partnery a spojence v protiteroristickém boji. Mám na mysli incident s ruským bombardérem, sestřeleným tureckým vojenským letectvem", řekl Putin po slavnostním předání pověřovacích listin v Kremlu.

Ruský prezident zdůraznil, že tento incident je v rozporu se zdravým smyslem a s mezinárodním právem. „Letadlo bylo sestřeleno na syrském území", zdůraznil ruský prezident.

V úterý havaroval v Sýrii při plnění bojového úkolu ruský bombardér Su-24. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že letadlo bylo sestřeleno raketou vzduch-vzduch odpálenou z tureckého F-16 nad syrským územím a zřítilo se v Sýrii, čtyři kilometry od hranice s Tureckem.

Podle údajů generálního štábu ruských ozbrojených sil Su-24, na který zaútočili, hranici s Tureckem nenarušil, což potvrdily údaje syrské protivzdušné obrany. Turecko tvrdí, že ruské letadlo narušilo jeho vzdušný prostor, a že mu nebylo známo, že bombardér je součástí ruského vojenského letectva.

Zdroj: sputniknews.com