Turecko má právo bránit sebe a svůj vzdušný prostor, řekl v úterý president Obama poté, co F-16 Ankary sestřelila ruský Su-24, o kterém turecký president Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že se opovážil do tureckého vzdušného prostoru na celých ohromných 17 sekund. Ve středu Erdogan podobně tvrdil, že Turecko prostě zaútočilo, aby hájilo svou bezpečnost. Samozřejmě, že vše, co Erdogan říká, můžete brát se značnou rezervou, protože budeme-li poctiví, tak je to autokrat, a Turecko je díky své vládě už dost za hranicí tyranie podbízené jako značně rozvinutá demokracie.


Když přijde na NATO a Západ, tak pokud jde o zahraničně politickou rétoriku, vždy v tom lze nalézt rozpor nebo dva (nebo pět), proto nejsme překvapeni (ač jsme pobaveni) tím, co jsme našli, když jsme se rozhodli zpětně ohlédnout, co Erdogan řekl v roce 2012 poté, co Assadovo letectvo sestřelilo turecký tryskáč F-4 Phantom, když vletěl do syrského vzdušného prostoru.

Tady je mapa ukazující letovou dráhu toho F-4 a místo jeho zmizení (od BBC):

A teď se připravte na jedno z nejohromnějších pokrytectví, jaké kdy vyplivlo z úst NATO a jeho spojenci. Z roku 2012 od BBC:

[quote align="center" color="#999999"]

Sýrie trvá na tom, že tryskáč Phantom F-4 byl sestřelen uvnitř syrského vzdušného prostoru. Letoun se zřítil do východního Středomoří a jeho dva piloti se pohřešují.

Pan Erdogan promlouval o tureckém „hněvu“ kvůli rozhodnutí sestřelit 22. června F-4 Phantom a Sýrii označil za „jasnou a naléhavou hrozbu.“ Krátkodobé narušení hranic nemůže být nikdy záminkou k útoku,“ řekl.[/quote]

No, zjevně může, protože v úterý Turecko přesně tohle provedlo – využilo 17 sekundový průnik jako záminku k sestřelení ruského válečného letounu.

Tím to ale neskončilo:

[quote align="center" color="#999999"]

28 členů NATO v prohlášení řeklo, že sestřelení tohoto letadla bylo „neakceptovatelné“, a postavili se „v duchu silné solidarity“ za Turecko.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen k tomu řekl: „Toto je další příklad, jak syrské úřady opovrhují mezinárodními normami.“[/quote]

To je legrační – v úterý NATO ale neřeklo, že Turecko „opovrhuje mezinárodními normami“.

A nakonec:

[quote align="center" color="#999999"]

Turecko rovněž svého souseda obvinilo z palby na pátrací a záchranný letoun hledající ten tryskáč Phantom F-4, ač ten sestřelen nebyl.[/quote]

No, myslíte něco na způsob toho, co včera udělala Tureckem podporovaná a US vyzbrojená První pobřežní divize FSA, když použila v Americe vyrobenou TOW ke zničení ruské pátrací a záchranné helikoptéry, během čehož zabila jednoho ruského mariňáka?

Tím bylo řečeno dost.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com