V úterý večer jsme se blíže podívali na okolnosti obklopující turecké rozhodnutí sestřelit ruský Su-24 u syrské hranice. Tento incident byl až dosud nejvýznamnější eskalací tohoto konfliktu a představuje první ruské nebo sovětské letadlo, které kdy NATO od roku 1953 sestřelilo. Z katapultovaných pilotů byl jeden zastřelen na padáku milicionáři Alwiya al-Ashr přidruženými k FSA, kteří následně nad jeho tělem oslavovali. Asi o hodinu později použila 1. pobřežní brigáda FSA v US vyrobenou TOW ke zničení ruské pátrací a záchranné helikoptéry a k zabití jednoho ruského mariňáka.


Vladimir Putin za sebe označil Erdogana jako toho, co vráží dýku do zad, a Turecko obvinil, že to ono mává černou vlajkou ISIS a financuje Islamistický stát tím, že mu zařizuje ilegální prodeje ropy.

[quote align="left" color="#999999"]

Žurnalisté: Poučme se základním výpočtem. Podívejme se na turecké prohlášení pro OSN: 1,15 míle / 17 sekundami x 60 x 60 = 243 mil/hod = 391 km/hod — WikiLeaks (@wikileaks) November 24, 2015[/quote]

Jako zázrakem přes noc nedošlo k žádné eskalaci, ale jak už jsme v úterý podrobně nastínili, něco k tomu příběhu, co Ankara povídá, přibylo. Podle dopisu, který Turecko poslalo generálnímu tajemníkovi OSN Ban Ki-moonovi a 15 členům Rady bezpečnosti OSN, ruský válečný letoun letící v 19 000 stopách „porušil turecký národní vzdušný prostor do hloubky 1,36 míle a v délce 1,15 míle po dobu 17 sekund.“ Když si to spočítáte, tak to znamená, že Su-24 v podstatě letěl kritickou rychlostí.

A takto jsme tu situaci shrnuli:

[quote align="center" color="#999999"]

Tady je nutné nezapomínat na kontext. Ankara je zuřivě proti-Assadovská a kromě toho, je obecně naštvaná na ruskou snahu podpořit tento režim, tak jen před čtyřmi dny si Turecko předvolalo ruského velvyslance Andreje Karlova kvůli údajnému bombardování tureckých vesnic u hranice.

Samozřejmě, že Rusko prostě jen nevybombardovalo turecké civilisty jen tak z plezíru. Moskva nejspíš útočila na ty samé milicionáře Alwiya al-Ashar přidružené k FSA, kteří zastřelili ruského pilota na padáku.

Krátce to vypadá, jako by Ankara viděla příležitost sestřelit ruský tryskáč v odvetě za nálety na bojovníky tureckých rebelů, kteří operují spolu s proti-Assadovskými silami.[/quote]

S tímto na paměti si všimněte, že ve středu Sergej Lavrov nedržel jazyk na uzdě, ani neudržoval žádné zdání diplomatického dekóra a obvinil Ankaru z provedení předpřipraveného útoku. „Máme vážné pochybnosti, že to byl neúmyslný incident, a věříme, že to byla plánovaná provokace,“ řekl Lavrov po schůzce se svým tureckým protějškem Mevlutem Cavusogluem. Lavrov rovněž řekl, že podpoří plán na uzavření turecko-syrské hranice. „Myslím, že to je to správné rozhodnutí. Doufám, že president Hollande nám zítra o této záležitosti řekne více. My budeme připraveni uvážit všechna opatření, kterých je k uzavření hranic třeba. Uzavřením hranice v podstatě zmaříme teroristickou hrozbu v Sýrii,“ řekl.

Rusko rovněž uvedlo, že Syrská armáda (takže Írán a Hizballáh) zachránila druhého pilota, který je teď „naživu a v pořádku.“ Takto situaci shrnul velvyslanec ve Francii Alexander Orlov v interview s rádiem Europe 1: „Jeden z nich byl zraněn na padáku a barbarsky džihádisty z této oblasti zabit na zemi. Druhému se podařilo uprchnout a byl podle posledních informací vyzvednut syrskou armádou a měl by se vrátit na ruské letiště.“

Všimněte si toho rozdílu ve způsobu popisování FSA u Ruska a US. Pro US jsou „skupinou umírněné opozice“, pro Rusy jsou to „džihádisté“. Uvážíme-li, že jsou spojenci al-Kaiídy a soudě z hrůzných videí zveřejněných touto skupinu v úterý, tak se vám promíjí, budete-li inklinovat k charakteristice Moskvy.

Rusko se mezi tím chystá vyslat S-400. „Rusko rovněž ve středu uvedlo, že v Sýrii přijmou nová opatření k ochraně svých letadel vysláním mocných protileteckých systémů S-400, které mají dosah skoro 250 mil (400 km), na ruské letiště Kheimim v severozápadní Sýrii,“ hlásí WaPo s dodatkem, že „toto letiště leží necelých 20 mil od turecké hranice a má potenciál vyvolávat bolení hlavy tureckým i jiným letadlům US vedené koalice, která v Sýrii vede oddělenou kampaň náletů.“

To jsou ovšem ty samé S-400, o kterých Západní média už tento měsíc tvrdila, že už v Latakii jsou – což bylo tvrzení, které Rusko v té době popíralo. Jestli už tam byly nebo ne, je teď nepodstatné – od tohoto okamžiku se budou provozovat. Pro připomínku tento systém vypadá následovně:

To, co vypadá jasně (jak bylo výše uvedeno a v úterý tu dlouze diskutováno), je to, že Turecko touží ochránit Alwiya al-Ashar a další proti-Assadovské síly operující u turecké hranice. A opravdu Sergej Lavrov řekl zrovna toto ve středu na tiskovém briefingu. „Na místě je otázka, zda Turecko v Sýrii nebrání určité oblasti, aby uchránilo infrastruktury rebelů,“ řekl Lavrov ve středu na tiskovém briefingu v Moskvě.

A opravdu to vypadá, jako by Ankara posilovala svou vojenskou přítomnost u oblasti, kde byl sestřelen ruský letoun. „Turecko včera přisunulo ze západu země 20 tanků do jižní provincie Gaziantep sousedící se Sýrií a zvýšilo počet leteckých hlídek F-16 podél hranice na 18,“ uvedla dnes státem vedená agentura Anadolu. Zde je to vizuálně, aby se ukázalo, kde leží Gaziantep ve vztahu k Aleppu a k místu havárie toho Su-24:

Další logickou otázkou tedy je, jak je Turecko připraveno bránit pozice FSA, protože je to jen otázkou času, kdy IRGC s Hizballáhem do těchto oblastí provedou pozemní vpád, a až k tomu dojde, můžete očekávat, že bude brečet, že to je genocida na turkmenské menšině v Sýrii. Co přijde potom, to může hádat každý sám.

Lavrov mezitím říká, že Rusko „nezahájí válku s Tureckem,“ ale pamatujte, co jsme říkali minulý měsíc, když Turecko sestřelilo ruský dron: „Prozatím to vypadá, jako by se na to Kreml za pochodu neohlížel, ale mohlo by se to stát takříkajíc „prvním výstřelem“, což znamená, že NATO by mohlo mít jedno nebo více pošťouchnutí, než Erdogan dostane trochu méně „sousedské“ zavolání z Moskvy.“

V úterý to bylo už druhé pošťouchnutí.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com