Ministryně zahraničí EU Federica Mogheriniová nečekaně odřekla návštěvu Prahy. Podle zpráv médií je jednou z příčin zřeknutí se schůzky s prezidentem Zemanem, že čeští politici automaticky ztotožňují terorismus a islám. „Je to novinářská kachna, příčina tkví v jiném“, řekl Sputniku politolog, zakladatel Demokratické strany zelených Daniel Solis.


Daniel Solis: Hlavním cílem demarše Mogheriniové je zavrhnout českou zahraniční politiku, potrestat naše občany za jejich nálady a názory, jež se často neshodují s bruselskými směrnicemi. Chci připomenout, že koncem září, kdy se v New Yorku konalo jubilejní zasedání OSN, stal se český prezident prvním evropským politikem, který oficiálně přijal syrskou delegaci v čele s ministrem zahraničí Validem Muallemem. Hned na to se objevily zprávy o narušení v Česku lidských práv, o tom, že Češi trpí xenofobií a rasismem vůči migrantům. Tato obvinění měla jedinou příčinu: Česko se snaží provádět vlastní suverénní politiku, do které, mimo jiné, zapadá také návštěva Miloše Zemana v Moskvě během oslav sedmdesátého výročí Vítězství, konce Druhé světové války, a rovněž snaha českých firem neztratit obchodně ekonomické vztahy s Ruskem. Plujeme proti větru, proti politice izolace Moskvy, proti sankcím. Za což jsme byli potrestáni.

České vedení ale není stejnorodé. Premiér Sobotka právě ostře kritizoval prezidentovo prohlášení na Albertově a označil jeho politiku za „hnědou," a rozsévající nenávist mezi lidem. Koho podporuje víc lidí?

Nejen premiér, ale také ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier obviňuje hlavu státu z fašizace společnosti. Je to hrozné! I kdyby chtěl, cožpak by to dokázal sám?

Faktem je, že většina Čechů je zklamaná, že naděje spojené se Sametovou revolucí nebyly naplněny i po 26 letech. Co máme dnes? Prakticky ztracenou suverenitu a národní svébytnost. Stali jsme se součástí Evropské unie, diktují nám její politickou vůli, občas cizí českým zájmům. Není to Zeman, kdo radikalizuje lidi, ale samotná skutečnost, jež nás obklopuje.Nevidíme srozumitelnou evropskou migrační politiku, neexistuje přesný program boje s teroristickou hrozbou. Miloš Zeman pouze konstatuje zřejmá fakta. Lidé to chápou, prezidentova popularita roste.

Zdroj: sputniknews.com