Německá vláda drtí disent proti přílivu migrantů. Německá vláda a Facebook spolupracují s organizací vedenou bývalou agentkou Stasi, aby dohlížela na nový program, který bude identifikovat „xenofobní“ příspěvky na webových stránkách sociálních médií a trestat lidi, kteří se jich dopustí, pokutami a rozsudky vězení. Německá ministryně spravedlnosti Heiko Maas se tento týden sešla s Facebookem, aby zformovali speciální úkolovou skupinu, která bude pracovat na odstraňování takových komentářů na této webové stránce, které „volají po nenávisti“ proti migrantům.


Na tuto organizaci bude dohlížet Síť proti nacistům (Netz gegen Nazis), tj. skupina vedená levicovou aktivistkou Anettou Kahane.

Ač se teď Kahane sama popisuje jako „anti-rasistka“, bývala intimně zapojená do jiného temného období německé historie, když v letech 1974-1982 pracovala jako informátorka Stasi pod kódovým jménem „Victoria“.

Stasi, která byla pobočkou sovětské KGB, byla oficiální tajnou policií bývalé komunistické vlády Východního Německa. Její role spočívala ve špehování obyvatelstva a využívání své rozsáhlé sítě informátorů k pronásledování politických disidentů. Četní členové Stasi byli za své zločiny po pádu Berlínské zdi v roce 1989 stíháni.

Minulý týden kancléřka Angela Merkel vzývala k úderu proti „rasistickým“ komentářům pronášeným na stránkách sociálních médií, když je popisovala jako „rozvratné“ a dožadovala se, aby Facebook přistoupil k akcím.

„25 let po znovusjednocení Německa jsou bývalí občané NDR spolu se svými západoněmeckými bratry a sestrami sledováni bývalými kádry Stasi,“ uvádí německá webová stránka PI News.