Severní ostrov Sentinel, který se nachází v Bengálském průlivu mezi Myanmarem a Indonésií, je domovem izolovaného kmene, jenž nebyl doposud zkolonizován ani vůbec kontaktován. Tito lidé patří k posledním pravěkým kmenům na Zemi, jejichž kultura není poznamenána moderní civilizací. I když ostrov oficiálně náleží Indii, nikdo se neopovažuje na něj dostat. Důvodem je agrese a nepřátelskost místních lidí. Kdokoli se tam kdy pokusil přiblížit, byl napaden nebo dokonce zabit.

Kontakty se Sentinelským kmenem

V roce 1896 odsouzený hinduista unikl z vězení, ale měl tu smůlu, že doplul na tento ostrov. Jeho tělo bylo nalezeno pár dnů poté zasypané šípy a s podřezaným hrdlem.

2.8.1981 námořníci lodi Primrose zpozorovali muže stojící na pláži se šípy a oštěpy v ruce. Kapitán se snažil použít rádiovou komunikaci, aby zavolal o pomoc, ale nedostalo se mu odpovědi. Naštěstí se mu podařilo z okolí ostrova uniknout.

The Daily Mail:

„Survival International minulý rok uvedl, že jeden rybář se ocitl na ostrově v těsné blízkosti místních obyvatel a podařilo se mu uniknout.

Survival International, které hájí práva tamních lidí, popisuje, že jde ve skutečnosti o jednu z nejzranitelnějších komunit na světě, jelikož je pravděpodobné, že tito lidé nemají žádnou imunitu vůči běžným nemocem jako je například chřipka nebo spalničky.

Díky jejich izolaci mají velkou šanci být vyhlazeni epidemií.“

Po katastrofickém zemětřesení v Indickém oceánu v roce 2004 indická vláda poslala helikoptéru, aby zkontrolovala, zda je kmen v pořádku. Zajímavé bylo, že ostrov Sentinel a jeho obyvatelé byli událostí téměř nedotčeni, i když okolní ostrovy utrpěly velké škody.

Když se helikoptéra přiblížila ke skupině domorodců, začali na ni házet kamení a zasypali ji šípy.

26.1.2006 byli dva muži zabiti, když v oblasti ilegálně chytali ryby. Snažil se je zachránit vrtulník, ale kvůli množství vystřelených šípů nemohl přistát.

Co se o Sentinelanech ví?

Předpokládá se, že Sentinelané žijí na ostrově více jak 60.000 let! Po takové době v izolaci se nemůžeme divit, že jsou nepřátelští vůči cizím lidem.

S cílem ochránit samotný kmen a předejít zbytečnému násilí indická vláda vydala zákaz přiblížit se k ostrovu na 3 míle daleko.