Účast nového velitele tichomořské flotily vojenského námořnictva USA, admirála Scotta Swifta v přeletu nad sporným úsekem Jihočínského moře je zjevnou provokací Spojených států, což svědčí o tom, že konfrontace mezi Čínou a USA v této oblasti se dostává na novou úroveň. Takový je názor viceprezidenta Akademie geopolitických problémů a vojenského experta Konstantina Sikova. V sobotu uskutečnil americký Boeing P-8 Poseidon už druhý přelet nad oblastí, nad níž pokládá Čína svou suverenitu za nespornou.


O sedmihodinovém výzvědném letu informoval Swift v pondělí a označil ho za „běžný". Tato oblast je objektem územního sporu Číny a Filipín, Vietnamu, Malajsie, Bruneje a také Tchaj-wanu. 20. května byli na palubě letadla vojenského letectva USA novináři CNN. Tehdy čínské vojenské námořnictvo žádalo osmkrát amerického pilota, aby opustil vzdušný prostor nedaleko ostrovů Nanyša (Spratlyho ostrovy). Americké zdroje tehdy oznámily, že USA posuzují možnost výzvědných letů ještě blíž ke sporným ostrovům. A nevylučují rovněž, že americké bitevní lodě proplují ve vzdálenosti jen několika kilometrů od nich.

„Je to jasná provokace zaměřená na stupňování napětí v Jihočínském moři. Pro Čínu znamenají tyto akce jedno — když si bude činit nároky na tato sporná území a pokusí se problém vyřešit silou, použijí USA vojenskou sílu proti Číně. V Číně jsou rozumní vedoucí činitelé, kteří pečlivě zvažují to, co dělají. Čína na hrubé porušení mezinárodního práva nepřistoupí, nedovolí si ani narážku na možné porušení mezinárodního práva spojené s likvidací letadla nebo jakéhokoli jiného létajícího přístroje ve sporném území. USA to vždycky mohou vylíčit jako agresívní čin ze strany Číny", soudí Sivkov.

Admirál Swift podnikl let nad sporným územím v sobotu a už v neděli ministr obrany ČLR Chang Wanquan prohlásil, že je třeba urychleně rozvíjet pobřežní ochranu. Je to strategicky důležité pro zajištění národní bezpečnosti, zdůraznil ministr. Vyzval rovněž ke zdokonalení informačních technologií sledování moře.

Čína tak reagovala nejen na akce USA, ale i na rozhodnutí japonského parlamentu rozšířit pravomoci národních sil sebeobrany, soudí expert z ústavu Dálného východu Ruské akademie věd Viktor Pavljatěnko.

„V zákonu schváleném japonským parlamentem je jedním z opatření právě vyslání kontingentů, mimo jiné výzvědných letounů do oblasti Jihočínského moře. Jak se zdůrazňovalo v japonském tisku, za účelem monitoringu akcí Číny. A Čína pokládá za svou bezprostřední povinnost reagovat na tento zákon", uzavírá expert.

Skandál s letem Scotta Swifta ještě víc vyhrotil výbušnou situaci v Jihočínském moři. A to, že admirál plánuje, že tyto lety budou „běžnou záležitostí", je pouze jedním z důkazů jeho zjevně výbojného přístupu k Číně. Nedávno hongkongský South China Morning Post s odvoláním na něho zdůraznil, že USA jsou, bude-li to třeba, připraveny poslat v případě konfliktu do Jihočínského moře přinejmenším čtyři bitevní lodě.

Zdroj: sputniknews.com