Stavba plotu, určeného k zastavení proudu nelegálních migrantů a uprchlíků, bude na hranici Maďarska a Srbska dokončena do 30. listopadu tohoto roku, oznámila agentura Associated Press s odvoláním na maďarského ministra obrany Csaby Hendeho. Ministr oznámil, že na stavbě plotu bude současně pracovat asi 900 lidí. Podle projektu bude plot vysoký 4 metry a dlouhý 175 kilometrů, povede podél maďarsko-srbské hranice. Jeho stavba byla zahájena v pondělí nedaleko města Mórahalom na jihu Maďarska.


Maďarský ministr vnitra Sándor Pintér zdůraznil, že stavba plotu je prozatímním, zatím ale jediným spěšným řešením, pro které se v danou chvíli mohly rozhodnout maďarské úřady, aby zastavily proud migrantů. Pokus maďarských úřadů zastavit proud nelegálních migrantů, přijde tuto zem zhruba na 20 milionů eur, řekl Sputniku místopředseda zahraničního výboru Národního shromáždění Maďarska Marton Gyongyosi.

„Podle informací, které mám k dispozici, bude na stavbu vydáno 6,5 miliard maďarských forintů. Tedy asi 20 milionů eur. Pokud vím, jsou to pouze materiální výdaje. Jsem ale přesvědčen, že konečná částka bude mnohem vyšší", řekl Gyongyosi.

A upřesnil, že maďarská vláda hodlá zapojit do stavebních prací vězně a nezaměstnané v rámci veřejně prospěšných prací, takže definitivní cena projektu bude ještě vyšší.

Gyongyosi má za to, že hlavním úkolem národní vlády je věnování prostředků na obrození pohraniční služby.

„V první řadě musí být obnovena instituce pohraniční služby, v současné době u nás totiž neexistují pohraničníci jako samostatná instance, a funkce pohraniční kontroly byla nucena převzít policie", řekl Gyongyosi.

Podle jeho slov je migrace důsledkem politiky Evropské unie.

„Musíme být naprosto čestní: Západ zasahuje do vnitřních záležitostí suverénní Ukrajiny, USA a EU zasahovaly do vnitřních záležitostí a destabilizovaly tuto zem, protože USA chtěly rozšířit americké geopolitické zájmy a vliv ještě na jednu zem na východním směru".

Podle jeho slov se EU „vyznamenala" ještě i tím, že rozesílá naprosto zbytečné směrnice o liberálním vztahu k imigrantům, nenabídla ale žádnou pomoc Itálii čelící obrovskému náporu imigrantů ze Středomoří, ani Maďarsku, které vzdoruje náporu migrantů z Balkánu.

„Od té doby, co byla uzavřena Lisabonská smlouva, vidíme, že z EU se stal invalida, který není s to vypořádat se s žádnou z existujících výzev. Eurozóna je na pokraji rozpadu a strany s kritickým přístupem vůči centralizované a z jednotného centra řízené Evropské unii jsou teď v každé zemi na vzestupu. Nebylo by na škodu, kdyby si toho bruselští byrokraté začali všímat a této tendenci by věnovali pozornost", uzavřel Marton Gyongyosi.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com