Uplynul rok po katastrofě Boeingu MH17. Mezinárodní vyšetřování probíhá v podmínkách přísné tajnosti, a viníci tragedie nebyli dosud jmenováni. [quote align="center" color="#999999"] Proč se odchýlil Boeing od trasy?


Až do Doněcka letěl MH17 ve stanoveném vzdušném koridoru, pak se odchýlil od trasy na sever do oblasti aktivních bojových akcí, přitom maximální vzdálenost od hranice koridoru činila 14 kilometrů. Později se pokusilo letadlo vrátit se do stanoveného koridoru, ukončit započatý manévr posádka ale nestačila. Co bylo příčinou porušení hranice trasy: navigační chyba posádky, nebo plnění pokynů ukrajinského dispečera, je možno zjistit ze záznamů palubních zapisovačů, ty ale nebyly dosud zveřejněny.

Proč nebyly uveřejněny všechny dokumenty o průběhu vyšetřování?

Letos v dubnu zveřejnilo Ministerstvo spravedlnosti a bezpečnosti Nizozemska na nátlak veřejnosti 569 dokumentů týkajících se katastrofy MH17. Nebylo odtajněno dalších 147 dokumentů, a přitom dokonce v uveřejněných skenech byla část informace vymazána.

Proč nezveřejnila Ukrajina údaje o dislokaci systémů PVO a letech VLS v den tragedie?

Rok po letecké katastrofě nebyla tato informace Kyjevem zveřejněna. Přitom Ministerstvo obrany Ruska uveřejnilo 21. července 2014 údaje objektivní kontroly situace na území Doněcké oblasti před katastrofou MH17, které svědčí o tom, že v den tragedie bylo havarované letadlo v zóně působení protiletadlových raketových komplexů Buk ukrajinské armády, a týž den bylá zaznamenána zvýšená aktivita ukrajinských radiolokačních stanic. Podle informace ruských vojenských představitelů, byl před katastrofou ve vzdálenosti 3 až 5 kilometrů od Boeingu zpozorován ukrajinský vojenský letoun, pravděpodobně bitevní letoun Su-25, přitom rozhovory vojenských dispečerů Kyjev také nezveřejnil.

Proč nezveřejnila americká rozvědka důkazy viny domobranců, které údajně má?

Několik dnů po katastrofě USA prohlásily, že plánují zveřejnit výzvědné údaje, které prý potvrzují verzi o vině domobranců. Americká rozvědka se přitom odvolala na družicové fotografie, jimž disponuje, a také na údaje na zachycené rádiové zprávy a informaci ze sociálních sítí. Slíbené však nebyly dosud zveřejněny.

Proč hlavní verzi nizozemských vyšetřovatelů nepotvrzují výpovědi očitých svědků?

Verze, že Boeing byl sestřelen pomocí Buku, může být snadno potvrzena nebo vyvrácena očitými svědky: střelba protiletadlového komplexu je doprovázena nejen silným hlukem, ale také vizuálními efekty: kouřem ze spotřebovaného paliva a prachem, a je sotva možné, aby to zůstalo bez povšimnutí. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj:  sputniknews.com