V USA existuje jeden z nejutajovanějších útvarů – vojenské speciální síly rychlé reakce, známé jako SEAL (lachtaní) team 6. V posledních několika letech se změnil na „globální vražedný stroj“, který funguje prakticky bez kontroly armádou i politiky. Tento fakt přiznávají i americká media. Onen nevelký oddíl, který se vyznamenal zabitím Usámy bin-Ládina, se za roky stálých bojů přeměnil na již zmíněný globální stroj na zabíjení, jak to vyjádřil New York Times. V průběhu několika desetiletí jeho příslušníci tajně vraždili „nepřátele USA“ po celém světě. Jsou tak utajovaní, že v Pentagonu ani nevyslovují jejich oficiální název.


Americká vláda se ke službám speciálních sil uchyluje stále častěji a podle slov bývalého senátora a bojovníka SEAL Boba Kerryho jsou jim zadávány úkoly tak, že je to na denním pořádku. Přitom zpočátku měli plnit jen nejodpovědnější úkoly a provádět jen nejnebezpečnější operace.

Bývalí bojovníci 6. oddílu uvedli, že museli po dobu několika týdnů vyjíždět každou noc k nové akci. Někdy při likvidaci teroristů hynuli i civilisté. Činy lachtanů se vyznačují mimořádnou agresivitou bez dodržování pravidel pro provádění operací.

Činnost „elitní“ skupiny se prakticky nekontroluje. Joint Special Operations Command, velení, které odpovídá za činnost SEAL, se kontroluje samo, a to není adekvátní. Politici se o činnost útvaru nikterak nezajímají.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: warfiles.ruom.cz