Imigrační krize postihnuvší Itálii včera dosáhla bodu varu. Nahromadění žadatelů o azyl na hlavních nádražích v Římě a v Milánu vedlo ke srážkám s policií a k voláním rozzuřených politiků po pomoci EU. AFP hlásí, že během týdne se na vlakových nádražích Miláno Centrum a na římském Tiburtina nahromadily stovky migrantů. Normálně znamená Schengenská dohoda, že migranti po vylodění v Itálii volně cestují do jihoevropských a středoevropských zemí, jelikož se pokouší dostat se do Británie, Německa a Skandinávie.


Avšak další pohyb migrantů je teď zablokovaný kvůli dočasnému suspendování Shengenu a novému zavedení hraničních kontrol spuštěnému na pondělním summitu G7 v Německu. Toto spolu ještě se zvýšenými dopravními kontrolami na cestách znamená, že migranti zůstávají na nádražích, která teď „začala vypadat jako utečenecké tábory.“

Policie ve čtvrtek násilně vyklidila improvizovaný tábor v Římě poté, co si místní podniky stěžovaly na problémy s bezpečnostní a hygienou, které znamenají, že tato oblast se přeměnila takovou, do které normální člověk nezavítá. Do pátku se však velký počet převážně afrických migrantů pokusil postavit si to poblíž.