Činitelé EU ve čtvrtek na Atény přitlačili poté, co MMF stáhl svůj tým a odeslal svého vedoucího vyjednavače zpět do Washingtonu. Řecký premiér Alexis Tsipras během svých snah, které lze označit jen jako nesmělé, předložil počátkem tohoto týdne tři stránky návrhů, které věřitelé zavrhli jako „neseriózní“. My jsme naznačili, že to možná bylo záměrné, jelikož Tsipras tím Řecku vyzískal trochu času, nenoť si tak vybral „zambijský“ platební balíček MMF, když to zatím jen tak jako jednání vypadá, zatímco skutečná vyjednávání probíhají za scénou se skalními zastánci linie strany Syriza, jejichž podporu Tsipras zoufale potřebuje, než půjde se kterýmkoliv návrhem před parlament, aby se vyhnul tomu, co by se mohlo rychle zhoršit do politické a sociální krize.


Člověk při tom musel věřit, že to Brusel chápe, ale mohlo by to docela dobře být i tak, že mezi Tsiprasovým sžíravým úvodníkem (který vyšel před dvěma nedělemi) a plamennou řečí k parlamentu v pátek začali být věřitelé znepokojení, že by snad Tsipras mohl opravdu začít věřit, že může účinně vydírat Evropskou měnovou unii hrozbou, že jednou pro vždy ukáže, že tento měnový blok ve skutečnosti není nerozborný, bez ohledu na to, jaké byste vůči tomu ve slušné společnosti slyšeli námitky.

T akže s tím, jak MMF hodil ručník do ringu, a němečtí zákonodárci jsou připraveni pochodovat za neochvějným ministrem financí Wolfgangem Schaeblem během toho, co by obnášelo vzpouru proti SS Merkel, to vypadá, že Evropa toho už má dost, protože ve čtvrtek večer přišly zpráva naznačující, že činitelé EU dali Řecku 24 hodin, aby přišlo s návrhy obsahujícími penzijní reformu a zvýšení HDP.

Od Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Řecko dostalo varování od skupiny činitelů Evropské unie v Bruselu, že má necelých 24 hodin, aby přišlo s vážnými protinávrhy, tvrdí osoba obeznámená s touto diskusí.

Řeckému delegátovi činitelé EU řekli, že seznam musí obsahovat reformu penzí a HDP.

Tito činitelé Řecku řekli, že vážně probírají všechny scénáře. Činitelé EU neřekli konkrétně, co se Řecku stane, když zítra žádné scénáře neprezentuje. [/quote]

Mezi tím říká Reuters (citující Bild), že Německo teď vede „konkrétní“ diskuse o tom, jak se vypořádat s bankrotem Řecka:

[quote align="center" color="#999999"]

Německá vláda vede „konkrétní konzultace“ o tom, co v případě bankrotu řeckého státu, uvedl německý list Bild s citací několika lidí s touto záležitostí obeznámených.

K tomu patří i diskuse o zavedení kapitálových kontrol v Řecku, pokud tato krizí stižená země zbankrotuje, uvedl Bild v předběžné kopii článku, co má vyjít v pátek.

Říká, že se diskutovalo i zástřihu výše dluhů Řecka s dodatkem, že vládní činitelé jsou ohledně toho v úzkém kontaktu s Evropskou centrální bankou.

Avšak německá vláda nemá konkrétní plán, jak reagovat, kdyby Řecko zbankrotovalo, a mnohé by se muselo rozhodovat ad hoc, řekl jeden Bildem citovaný zdroj. [/quote]

O co tu jde, je, že i když jim teče voda do bot, čili nastalo „Grimbo“, tak EU stejně nehodí do stoupy žádost o krácení penzí a zvýšení HDP od Tsiprase, a ne, protože by si někdo vážně mohl myslet, že v tom bude nějaký rozdíl, co se týče nastoupení země na cestu ‚trvalé udržitelnosti‘, nýbrž protože EU si prostě nemůže dovolit, aby sympatizanty Syrizy ve více ekonomicky postižených zemí, jako je Španělsko, napadlo zrušit zbídačování a použít členství v Evropské měnové unii jako páky k vyjednávání.

Teď je tu jen otázka, zda se Tsiprasovi podařilo přesvědčit skalní zastánce tvrdé linie ve straně, aby podpořili další ústupky, protože pokud to zabředne do vleklé politické bitvy, tak je docela možné, že země upadne do chaosu, i kdyby třeba jen na několik týdnů.

Zůstaňte naladěni a pro připomínku je tu vývojové schéma nastiňující různé politické a ekonomické důsledky stejně jako nástin toho, o čem se vyjednává:

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podívejte se na nové webové stránky nezávislého časopisu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com