Demonstranti proti summitu G7 jsou hluboce zklamáni nepřítomností Vladimira Putina, rozčarovaně píší pravicově orientované noviny Frankfurter Allgemeine. Nezajímají jí je důvody, proč bylo Rusko z velké osmičky vyloučeno. Podle demonstrantů, bez ohledu na postoj ruského prezidenta, musí být přítomen u jednacího stolu, protože bez něj mnoho ze světových problémů nelze vyřešit, popisuje zaraženě tisk.


I když začátek protestů proti summitu G7 v Německu je mírový, panují obavy, že se tato harmonie rozloží, píše konzervativní Frankfurter Allgemeine. Demonstranti vyjádřili svůj záměr pochodovat z Garmisch-Partenkirchenu na hrad Elmo. Německé orgány nedaly zpočátku povolení, což vyvolalo nespokojenost protestujících, poznamenaly noviny.

Podle Frankfurter Allgemeine, vládne mezi demonstranty hluboké zklamání. „Ironií osudu, že se v myslích lidí usadil člověk, která se vůbec nezúčastní summitu," zdůraznily německé noviny. Pokud se zeptáte lidí v Garmisch-Partenkirchenu na hlavní důvod jejich protestu, první věc, kterou můžete slyšet v reakci je jméno: Vladimir Putin. „Mezi demonstranty je těžko jediný člověk, který by nebyl hluboce zasažen tím, že ruský prezident byl vyloučen z jednání G8 kvůli anexi Krymu," tvrdí zaraženě tisk.

Přitom protestující nezajímá, že Putin „porušil mezinárodní právo tím, že anektoval Krym“, a že alespoň nepřímo podporuje proruské milice na východě Ukrajiny, stěžuje si autor článku.