Tento miliardářský investor řekl tento týden Word Bank, že planeta je na pokraji třetí světové války, která by mohla vzniknout z ekonomického kolapsu Číny. „Pokud by mohl vzniknout konflikt mezi Čínou a vojenským spojencem Spojených států jako Japonsko, pak není přeháněním říci, že jsme na prahu Třetí světové války,“ řekl Soros během konference v Bretton Woodu. Tento miliardář varoval, že Čína má potíže s přechodem od exportní ekonomiky na systém domácí poptávkou tažené ekonomiky, které by mohly Peking ve snaze zabránit kolapsu země dohnat k rozpoutání konfliktu s vnějším nepřítelem.


Soros řekl, že jediným řešením k zamezení takovéhoto výhledu je umožnit Číně, aby vstoupila do měnového koše globálních měn MMF tak, aby mohla konkurovat dolaru.

Soros varoval, že bez tohoto opatření, „je tu reálné nebezpečí, že se Čína politicky a vojensky sdruží s Ruskem, a pak začne být hrozba třetí světové války reálná, takže stojí za to to vyzkoušet.“

Sorosovy komentáře přišly ve stejný týden, kdy CNN odhalila, jak Čínské námořnictvo opakovaně varovalo US průzkumná letadla přelétající nad Jihočínským mořem. Peking se pokouší v tomto regionu zvýšit svůj vliv budováním sérií umělých ostrovů.

I zpráva z ruského státního mediálního kanálu Sputnik News spekulovala, že přítomnost amerických lodí v Jihočínském moři by mohla vést k válce mezi těmito globálními supervelmocemi.