Francouzští vojenští odborníci se přiklánějí k názoru, že potopení Mistralů by bylo nejlepším řešením problému, píše francouzský list Le Monde. Jak prohlásil náčelník štábu francouzského vojenského námořnictva admirál Bernard Rogel, vojensko-námořní síly Francie nepotřebují Mistraly postavené pro Rusko. [quote align="center" color="#999999"] „Jde-li o to, jestli potřebuje vojenské námořnictvo tyto lodě, odpověď bude: ne, nepotřebuje", cituje Le Monde admirálova slova.[/quote]


Podle informace masmédií, vojenští představitelé jsou toho názoru, že bude lépe tyto lodě potopit.

„Experti v oblasti obrany navrhují tyto lodě prostě zničit. To je rozhodnutí, které bude bolestivé pro pracovníky loděnic, je nejméně nákladné: bude to stát asi 20 milionů eur", uzavírá Le Monde.

Smlouva na dodávku dvou vrtulníkových lodí byla uzavřena mezi francouzskou společností DCNS/STX a Rosoboronexportem v roce 2011. Francie měla předat první loď, Vladivostok, loni v listopadu, hovořilo se o termínu 14. listopadu, předání lodi se ale neuskutečnilo. Rusko očekává od Francie, že buď lodě dodá, nebo vrátí peníze.

Francouzský list Liberation ze své strany podotýká, že Paříž chce, aby Moskva přistoupila na zásadu prodeje lodí třetím osobám, ty se ale stavěly s ohledem na potřeby Rusů, a proto bude těžké je prodat někomu jinému. Zároveň nemají EU a NATO peníze na nákup Mistralů, a kotvení lodí v přístavu Saint-Nazaire stoji Francii příliš draho, píše list.

„Je třeba platit za pronájem přístaviště, stráž na palubě lodí a jejich technické obsluhování", cituje list slova zástupkyně odboru dělníků loděnic Saint-Nazaire Nathalie Durand-Prinborgneové. List podotýká, že měsíční náklady na Mistraly budou činit přes jeden milion eur.

[quote align="center" color="#999999"]

„Ani NATO, ani EU nemají rozpočet pro podobný nákup. A francouzské vojenské námořnictvo už má tři podobné lodě. Takže lodě mohou být bezpodmínečně demontovány. To je drahá a z hlediska image nepříliš příjemná procedura", uzavírá Liberation.[/quote]

Dříve bylo oznámeno, že Francie předložila ruské straně své návrhy týkající se roztržení smlouvy. Ty předpokládají návrat RF asi 785 milionů eur, které bude moci dostat teprve poté, co ruská vláda písemně povolí prodej těchto lodí kterékoliv třetí straně.

Kromě toho nevylučuje francouzská strana možnost prodat Mistraly postavené pro RF jiným zemím. Kromě Číny jsou mezi uchazeči Brazílie, Kanada, Egypt a Indie.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com