Někteří říkají, že indický ministerský předseda Narendra Modi tuto zemi dovedl k postoji pro-GMO s pomocí štědrých kampaní financovaných GMO lobby, ale to nezabránilo tisícům indických farmářů, aby nedemonstrovali proti Monsantu a jeho biotechnologickým spřežencům v rámci masivního lidového hnutí za odstranění proti-farmářských praktik a pěstování geneticky modifikovaných plodin. Shri Rakesh Tikait, národní mluvčí Unie Bhartiya Kisan (BKU) to vysvětluje:


[quote align="center" color="#999999"]ADD\\\_CONTENT\\\_HERE[/quote]

„Vláda zaujímá pro-průmyslový postoj a protlačuje do našeho zemědělství nepotřebné, nechtěné a nebezpečné GMO. Chceme, aby byly v zemi okamžitě zastaveny všechny pokusy s přenosem GM plodin mezi poli vzduchem, jelikož takovéto zkoušky nejenže představují riziko zamoření jiných polí, nýbrž i riziko odmítání obchodů s námi. Dále jakékoliv kroky směrem k liberalizaci obchodu v oblasti zemědělství, ať už přes WTO, nebo přes dohody o volném obchodu, jsou pro nás nepřijatelné. /quote]

Farmáři se nedávno zorganizovali a okupovali ulice při Kisan Maha Panchayatu (zemědělské shromáždění) v indickém Dillí, a to na protest proti anti-zemědělské politice Modiho vlády. Mezi demonstranty byly i stovky žen, které se rozhodly zůstat v Parlamentní ulici indické metropole, dokud se s nimi vláda nedá do dialogu k vyřešení různých palčivých problémů, mj.:

  • GMO
  • Nespravedlivé a nedostatečně se vyplácející ceny zemědělské produkce
  • Požadavek na komisi příjmů farmářů
  • Odchod z dohod o volném zemědělském obchodu včetně WTO
  • Adekvátní úlevy pro farmáře při pohromách
  • A více témat, která je v této zemi známé vysokou sebevražedností farmářů a ohromnými selháváním GM plodin tíží.


Indičtí farmáři jsou mezi nejhůře postiženými šikanováním biotechnologů. Přidávají se tak k milionovým řadám dalších po celém světě od Mexika po Rusko, kteří také nechtějí GM plodiny.

Podobné ale daleko intenzivnější protesty nedávno proběhly v Polsku jako zatím největší národní povstání zemědělců, k němuž patřily i konvoje traktorů. Tento protest byl zaměřen proti infiltraci GMO a proti záborům půdy biotechnologickými korporacemi a Agrokombináty.

Více než 150 farmářů blokovalo silnice a uspořádali četné demonstrace, aby upozornili na důležitý problém potravinové suverenity Polska. Soustřeďovali se na zákaz GMO a na obnovu práv malých farmářů po desítkách let útlaku zdravotními a bezpečnostními regulacemi, které odnímají práva od malých sedláků a přesunují je k mega-korporacím agrokombinátů s jejich monokulturami a zamořováním jedy.

Zrovna tak jako Polsko a zbytek světa, ani Indie nechce GMO. Jediným důvodem, aby GMO existovaly ať už v Indii nebo kdekoliv jinde, je vládní korupce a infiltrace korporací jako Monsanto, Dow, DuPont, Syngenta, Bayer a BASF.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: globalresearch.ca