Když se český politik a libertariánský aktivista Vít Jedlička rozhodl na Balkáně vytvořit mikronárod, tak to vůbec nebylo s úmyslem, aby se mu to povedlo. Byl to čistě politický eskamotérský kousek zkonstruovaný k přilákání pozornosti k jeho politické straně a k jeho politickému přesvědčení. Avšak poté, co za necelý týden získal 20 000 žádostí o občanství, tak teď už tu myšlenku bere vážně. (Poznámka: Na webu už psal o 160 000 žádostech a ani to už asi nebude aktuální číslo.) Začal to tak trochu jako protest. Teď se to ale už začíná rýsovat jako opravdový projekt s reálnou podporou.“


Liberland na Wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/Liberland

Tento navržený národ, který mezi tím začali nazývat „Liberland“ by měl ležet podél hranic Chorvatska a Srbska, a má rozlohu necelých 3 čtverečních mil. Daně budou dobrovolné a nebudou tam žádné ozbrojené síly. Doufá, že koncipuje ústavu, která bude inspirována švýcarskou veřejnou správou. O občanství může zažádat skoro každý potud, pokud nemá žádnou nacistickou, komunistickou nebo jinak extremistickou minulost.

Ovšem úspěch jeho projektu si je dost těžké představit. V posledních letech vznikly stovky mikronárodů a žádnému se nedostalo nějakého významného uznání mezinárodní komunity. V mnoha případech byli jejich občané buď vystěhováni, nebo zatčeni svými vládami, nebo je prostě ignorovali. Ale národ Liberlandu má jednu věc, která mu napomáhá, a tou je násilná minulost Chorvatského a Srbského národa.

Území, které si nárokuje, není žádným obyčejným kusem země. Je ve sporném území mezi těmito zeměmi. Pokud by tam kterákoliv z vlád zkusila intervenovat, tak by tím vyvolala hněv té druhé a potenciálně by to mohlo zažehnout mezi těmito balkánskými národy válku, kterou prosluly, když se počátkem 90. let rozpadala Jugoslávie. Mezi tím obě vlády podstupují proces žádosti o plnocenné členství v EU, takže je nepravděpodobné, že by svou žádost ohrozily válkou.

A má to ve skutečnosti určitý historický precedens. Kdykoliv dojde mezi dvěma národy k pohraničnímu sporu, tak to vytváří vakuum, v němž si lidé mohou uvnitř takového území vybudovat neformální enklávy. Největším příkladem pro to z 20. století je Kowloon Walled City, které si po Druhé světové válce postavili kriminálníci, uprchlíci a squatteři na parcele o 6,4 akrech.

Protože šlo o sporné území mezi Čínou a Británií ovládaným Hong Kongem, tak si v tom politickém neřádu existovalo několik desetiletí. Jelikož žádná ze stran nebyla ochotna kvůli tak podružnému kousíčku země podstoupit střet, tak jej nechali být. Jak čas běžel a stěhovalo se tam čím dál, tím více lidí (na svém vrcholu jich mělo 33 000), tak začalo být i drahé tyto lidi a jejich improvizované stavby vystěhovat, takže pak už teprve nebyla žádná strana ochotna intervenovat.

Dalším důvodem, proč by to mohlo uspět, je to, že Jedlička dal jasně na srozuměnou, že to s žádnou zemí, která si nárokuje vlastnictví tohoto území, to nebude hnát na ostří nože. Nevytváří ozbrojené síly a tvrdí, že by proti jakékoliv intervenci nasadil jen „pasivní rezistenci“, takže vytvořil situaci, v níž by odstranit tento čerstvě vylíhlý nárůdek přineslo víc potíží, než za kolik by to stálo.

Protože tento navržený národ nepředstavuje pro své sousedy žádnou fyzickou hrozbu, a protože jakákoliv intervence by mohla zahájit válku, kterou žádná z vlád nechce, tak toho není moc, co by s tím mohly dělat. Pokud by se v nějakém budoucím okamžiku Srbsko nebo Chorvatsko stalo plnoprávným členem EU, tak by byly v postavení, kdy by tento národ mohly odstranit, aniž by začaly válku. Ale pokud by se tam do té doby nastěhovalo několik tisíc lidí a vytvořili by tam legitimní vládu, ještě než k tomu dojde, tak už by bylo příliš pozdě to zastavit. (Poznámka: Chorvatsko členem EU už je. Není mi jasné, v čem by měla být ta „plnocennost“. Že by v přijetí eura?)

Pro většinu Američanů je tomu asi těžké uvěřit, jelikož jsme si už navykli žít pod agresivní vládou. Kdyby si někdo zkusil vytvořit libertariánskou enklávu v Americe, tak lze s jistotou předpokládat, že US vláda by to s extrémní předpojatostí urychleně odstranila. V Evropě to ale tak být nezbytně nemusí, zvláště jde-li o dvě vlády žádající o členství v EU.

Ve skutečnosti k tomu existuje ještě jeden precedent ve formě málo známého regionu zvaného Freetown Christiania umístěného v dánském městě Kodaň. Tuto autonomní komunitu počátkem 70. let vytvořili v opuštěné vojenské základně squatteři a anarchisté. I přes všemožné úsilí vlády o jejich vystěhování tam pořád fungují. A ač nikdy nezískali mezinárodní uznání, tak se jim ze všech praktických hledisek daří se držet jako nezávislá komunita. Když evropská země jako Dánsko není ochotna použít k vystěhování této komunity přílišnou sílu, a když se Srbsko a Chorvatsko chtějí přidat k takovým jako Dánsko, budou tedy schopni tento národ zastavit?

Tak co si myslíte? Uspěje tento projekt vytvoření prvního na libertariánství založeného národa nebo je taková myšlenka pro jakoukoliv vládu příliš netolerovatelná, dovolila mít tohle na hranici?

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: prisonplanet.com, reformy.cz