Americká armáda vsadila u systému PRO na drahé projekty, které se ukázaly být neužitečné. Jednalo se přibližně o 10 miliard dolarů na programy, které byly zastaveny jako neefektivní. Zprávu o tom přinesl Los Angeles Times. Podle zprávy se stal fiaskem projekt námořní verze radarového systému SBX v ceně 2,2 miliardy USD. Když se připravoval, byl Agenturou PRO označen za unikátní, nemající analogy a natolik účinný, že měl dokázat rozeznat baseballový míček nad San Franciskem. Předpokládalo se, že komplex bude schopen zaznamenat střely nepřítele, sledovat jejich dráhu a navést na ně americké útočné rakety. Měl také odlišit skutečné rakety od návnad, od falešných cílů.


Při zkouškách se však ukázalo, že mají krátký dosah a při případném napadení je není možno rychle uvést do provozu. Nakonec se zařízení ukázalo být nepoužitelné při nejčastějších situacích, které přicházely v úvahu, při velkém přívalu raket, mezi kterými jsou i návnady. SBX je drahý a složitý pro obsluhu. Od roku 2013 je prakticky nečinný a trvale umístěn v Pearl Harboru.

Los Angeles Times píší:

[quote align="center" color="#999999"]

„Projekt se ukázal nejen jako ztráta peněz daňových plátců, ale zároveň zanechal slabé místo v obraně země. Podle odborníků mohly být peníze poskytnuty na pozemní radary s širšími možnostmi sledování raket dlouhého doletu.“ [/quote]

Agentura protiraketové obrany pracovala i na dalších neracionálních programech. Laserový systém PRO ABL nesplnil očekávání. Měl krátký dosah a letadla jím vybavená by musela nepřetržitě létat kolem hranic nepřítele. Tak by byla cílem protiletadlových střel. Program přišel na 2,3 miliardy USD a byl ukončen po deseti letech zkoušek v roce 2012.

Lépe na tom není ani kinetická stíhačka Kinetic Energy Interceptor. Měla být na válečných lodích, jenomže byla příliš objemná, musela být blízko cíle a tím byla zranitelná. Stála 1,7 miliard USD a její program byl ukončen po šesti letech práce na něm v roce 2009.

Neúspěšný byl také projekt vícehlavicového interceptoru Multiple Kill Vehicle, určeného ke zneškodňování raket nepřítele, včetně návnad. Vývoj trval 4 roky a nedošlo k ani jedné zkoušce. Program stál 700 milionů USD a byl ukončen.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: rt.comom.cz