Íránem podporovaní rebelové Houthi teď i přes těch sedm po sobě následujících dnů vyplněných nálety Saúdy vedené koalice, toužící zabránit, aby i toto město padlo, v jemenském přístavním městě Aden už kontrolují centrální čtvrť Kráter. Aden je druhým největším městem v zemi s asi 800 000 obyvateli, a jak uvádí Guardian, je to „poslední država bojovníků loajálních k Saúdy podporovanému presidentovi Abd Rabbu Mansour Hadimu.“ Obyvatelé hlásili přítomnost tanků, střelbu snajprů, a hlídky Houthijských bojovníků, jelikož tato milice postupuje čím dál blíže k úplnému převzetí kontroly nad městem.


Od Guardianu:

[quote align="center" color="#999999"]

Obyvatelé centrálního obvodu v Adenu Kráter říkají, že bojovníci Houthi a jejich spojenci už od čtvrtečního poledne tuto čtvrť kontrolují a po těžkých bojích z rána do jejích jinak prázdných ulic vysílají tanky i pěší hlídky.

Je to poprvé, když pozemní boje dosáhly až tak hluboko do centrálního Adenu. Kráter je sídlem místní pobočky Jemenské centrální banky i mnoha komerčních podniků.

„Lidé se bojí a jsou vyděšení kvůli bombardování,“ řekl Reuters telefonicky z Kráteru jeden z obyvatel Farouq Abdu. „V ulicích není nikdo – je to jak při zákazu vycházení.“

Další obyvatel řekl, že na kopec shlížející na Kráter byli rozmístěni snajpři Houthiů, a ti střílí do ulic pod sebou. Několik domů poté, co je zasáhly rakety, hoří a hlášení vysílaná z tlampačů naléhají na obyvatele, aby se přesunuli pryč do bezpečnějších částí města, řekl.[/quote]

 

Jak vidíte z mapy výše, tak je místní pobočka Jemenské centrální banky v této oblasti také umístěna, což naznačuje, že Houthiové (a jak uvidíte níže i Al-Káida) by mohli sehrát reprízu toho, k čemu došlo jen před 9 měsíci, kdy džihádisté zabrali 400 milionů $ z centrální banky v iráckém Mosulu, což z ISIS učinilo nejlépe financovanou sílu islamistických fundamentalistů ve světě. Samozřejmě, že tragicky směšnou součástí celého tohoto příběhu je i to, že postupu Houthiů nejspíš napomohlo něco z těch zbraní za 500 milionů $, které do této země „nešikovně umístily“ US, takže krátce od US vyzbrojení a Íránem podporovaní rebelové svrhli US loutkovou vládu, probojovávají si teď cestu do posledního důležitého města, které je pořád ještě tak trochu pod kontrolou koalice, a teď operují pár bloků od pobočky Jemenské centrální banky.

Obvod Kráter je rovněž domovem více než 75 000 Jemenců, což znamená, že při leteckém bombardování hrozí civilní oběti, což dělá Saúdům starosti a mohlo by jim to ztížit účinnost náletů, zvláště uvážíme-li tu nejistotu, která pořád panuje o tom, kdo vlastně může za smrt těch asi 40 civilistů v uprchlickém táboře z počátku týdne. Tady Washington Post přináší více:

[quote align="center" color="#999999"]

Rebelové, kteří kontrolují jemenské hlavní město Sanaa, doufají, že přes uchvácení plné kontroly nad Adenem naleznou nové obranné pozice a otevřou si čerstvé zásobovací kanály. Mezi tím se Saúdy vedená aliance zkouší pustit do tohoto města, má ale obavy z provádění náletů na obydlené oblasti, kvůli strachu z civilních obětí…

Po nich přichází výčty o rostoucím počtu úmrtí civilistů při letecké kampani proti Houthiům od skupin humanitární pomoci. Saúdská Arábie se svými partnery chce zpátky instalovat presidenta Abed Rabbo Mansour Hadiho, který minulý týden tváří v tvář postupu rebelů na jeho palác v Adenu uprchl ze země.

Vypadá to, že po středečních postupech se město už blíží pádu do rukou rebelů. Bojovníci Houthiů – posílení vojáky loajálními k bývalému presidentovi Ali Abdullah Salehovi – se sice na pobřežní silnici potýkali s kanonádou z válečných lodí, ale podařilo se jim s tanky a vozidly s namontovanými velkorážními kulomety dosáhnout do oblastí poblíž centra Adenu. Přinejmenším některé ze sil rebelů vstoupily na opuštěný ruský konzulát, řekl Anis Mansour, redaktor zpravodajské webové stránky Huna Aden…

Asseri v Rijádu v Saúdské Arábii řekl, že letectvo „dělá, co může“, aby se vyhnulo civilním obětem. Řekl ale, že rebelové, aby se ukryli před nálety, se čím dál více přesunují, do obytných oblastí.

„Zdržují se jako součást své strategie uvnitř vesnic a měst,“ řekl tento mluvčí.[/quote]

Boje v Adenu vytváří pro místní obyvatele nesnesitelné psychologické a fyzické podmínky…