První reálná inovace v ruských ozbrojených silách od rozpadu SSSR umožňuje hovořit o tom, že se ruská armáda svým vybavením dere vpřed, píše německý list Stern. Oficiální debut tanku T-14 Armata, jak se očekává, proběhne na Přehlídce Vítězství v Moskvě. Avšak, jeho jednotlivá vyobrazení, počítačové animace, a poté i krátké video natočené automobilistou v okolí Nižního Tagilu, se už dostaly na Internet. Upozorňuje na sebe to, že na všech vyobrazeních je věž nového tanku zakrytá.


[quote align="center" color="#999999"]

„Zcela nový hlavní bojový tank je vzácnost ve většině armád světa. Tank Leopard 2 byl vyvinut před více, než 35 lety a americký M1 Abrams je starý přibližně stejně. Existující modely západních obrněnců mají řadu vylepšení, avšak základní konstrukce zůstává stejná“, poznamenává Stern. [/quote]

Armata je první velké zavedení inovací v ruském vojensko-průmyslovém komplexu po rozpadu SSSR. Hlavní předností T-14 je plochá věž bez posádky vybavená 125 mm hladkým kanónem, který svými charakteristikami předstihuje nejlepší tankový kanón na světě, který je osazen na německém tanku Leopard 2. S největší pravděpodobností, konstrukce kanónu umožňuje, aby se, společně s věží, otáčel do všech směrů, předpokládá list.