Jak jsme to dnes ohlásili jako první věc, když ještě probíhala úvodní fáze vojenské kampaně proti Jemenu prvních 18 hodin, a měla výlučně podobu leteckých útoků sil koalice „Rozhodující bouře“, tak už Saúdové naznačovali, co přijde potom, když před tím přišly zprávy o ohromném soustředění 150 000 vojáků nasazených na hranici s Jemenem. A jak se očekávalo, před chvílí AP ohlásila, že egyptští vojenští a bezpečnostní činitelé Associated Press řekli, že vojenská intervence bude pokračovat dále pozemním útokem egyptských, saúdských i jiných sil do Jemenu, plánovaným, jakmile nálety oslabí schopnosti rebelů.


Bude snad tahle invaze znamenat, že Jemen tak, jak ho známe, přestane existovat a anektuje ho Saúdská Arábie? Podle vojenských zdrojů koalice je odpovědí, že ne, to se ale teprve uvidí:

[quote align="center" color="#999999"]

Tři egyptští vojenští a bezpečnostní činitelé řekli Associated Press, že koalice zemí vedená Egyptem a Saúdskou Arábií, jakmile nálety dostatečně oslabí síly Houthiů a Salehů, provede pozemní invazi do Jemenu. Řekli, že útok proběhne po zemi ze Saúdské Arábie a vyloděním na jemenském pobřeží Rudého a Arabského moře.

Cílem není okupovat Jemen, nýbrž oslabit Houthie a jejich spojence natolik, aby vstoupili do jednání o rozdělení moci, řekl tento činitel.

Řekli, že tři až pět egyptských vyloďovacích plavidel je už umístěných u jemenského pobřeží. Neuvedli počet těchto vojáků ani to, kdy operace začne. Mluvili pod podmínkou anonymity, protože nejsou oprávněni o těchto plánech s tiskem mluvit.[/quote]

Vůdčí role Egypta při další fázi kampaně je pro pozorovatele dost velkým překvapením. Egyptská presidentská kancelář ve čtvrtek v prohlášení uvedla, že jejich námořní a letecké síly se už koaliční kampaně účastní. Egypt je, „bude-li to nezbytné, připraven k účasti pomocí námořních, leteckých a pozemních sil,“ řekl při shromáždění arabských ministrů zahraničí připravujících se na víkendový Arabský summit v egyptském letovisku Sharm el-Sheikh ministr zahraničí Sameh Shukri.

A to by mohl být teprve začátek:

[quote align="center" color="#999999"]

Od tohoto Arabského summitu začínajícího v neděli se očekává, že schválí vytvoření nových společných arabských vojenských sil k intervencím do regionálních krizí. Egyptští bezpečnostní a vojenští činitelé řekli, že do těchto sil se plánuje začlenit asi tak 40 000 mužů s podporou tryskových bitevníků, válečných lodí a lehkých obrněnců. Očekává se, že tohoto summitu se zúčastní i Hadi.[/quote]

Nevypadá to, že místní lidé by byli z výhledu na možnost volného vstupu cizích vojsk do jejich země nadšení, a jak si všímá AP, podpora pro Houthie není v Jemenu ani zdaleka všeobecná – hrozí ale, že zahraniční intervence vyvolá protireakci.

[quote align="center" color="#999999"]

Ve čtvrtek se ve starém městě v Saná shromáždily tisíce lidí při Houthi organizovaných protestech a provolávaly hesla proti Saúdské Arábii a Spojeným státům.

Houthijský aktivista Khaled al-Madani řekl davu, že „Bůh je na straně Jemenu.“ Odsoudil Saúdskou Arábii tvrzením, že „za peníze nakupuje žoldnéře k útoku na Jemen. Ale Jemen se chce stát jejich hrobem, a to chce i Bůh.“

Hněv vyvolaný nálety už vře – zvláště po náletu zaměřeném na leteckou základnu u letiště v Sana, který podle ministerstva zdravotnictví srovnal se zemí půl tuctu domů v chudinské čtvrti a zabil nejméně 18 civilistů.[/quote]

Prozatím se hněv Jemenců soustřeďuje na Saúdskou Arábii:

[quote align="center" color="#999999"]

Televizní stanice družící se s rebely a se Salehy po čtvrtečních náletech ukazovaly následky. Televizní stanice Yemen Today družící se se Salehy ukazovala stovky obyvatel shromažďujících se kolem trosek, z nichž někteří skandovali: „Smrt Al-Saúdům,“ což znamená panovnické rodině tohoto království. Civilisté se prohrabávali troskami a vytahovali matrace, cihly a střepiny.

Ahmed al-Sumaini řekl, že celá ulička poblíž letiště byla při nočních náletech vymazána z povrchu. Řekl, že lidé uprostřed noci prchali ze svých domovů, kdy mnozí vyskakovali rovnou z postele, aby prchli na ulici. „Tito lidé nemají nic společného s Houthii či s Hadim. Tohle je zkázonosné. Tyhle náhodné akce naženou lidi k Houthiům,“ říkal, zatímco mával střepinou zbylou po náletu.

Nálety rovněž zasáhly jižní provincii Lahj a baštu Houthiů v severní provincii Saada. V Saná zasáhly také tábor US cvičených jemenských speciálních sil, které jsou pod kontrolou generálů loajálních k Salehovi, a raketovou základnu v držení Houthiů. [/quote]

To se ale brzy změní, jelikož US téměř s jistotou v určitém budoucím okamžiku budou intervenovat svými vlastními vojenskými prostředky. Takže na tu dobu čekání na to, kde se vlastně US vojska vylodí, je tu aktualizovaná mapa ukazující rozmístění US námořních prostředků obecně po světě a konkrétně v blízkosti Jemenu. Zvláště bedlivě nespouštějte oči z obojživelného vyloďovacího plavidla LHD-7 Iwo Jima (které nese asi 2 000 mariňáků z 24. Expediční jednotky Námořní pěchoty), kteří jsou v současnosti umístěni v těsné blízkosti jemenského pobřeží.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz