Jen pár hodin po strašlivé vraždě ruského opozičního politika a vyhlášeného kritika Putina Borise Němcovat John Kerry z US rychle odsoudil tuto akci proti „reformátorovi“ a požadoval od Ruska „rychlé vyšetření“ a od té doby vydal prohlášení i president Obama, v němž „obdivuje Němcovův zápas s korupcí.“ Podtón byl jasný – ‚Udělal to Putin. Dále president Porošenko přišel s tvrzením, že Němcov stál před „odhalením“ přímého zapojení Ruska do Ukrajinského konfliktu.“ Zatímco si mnozí uvědomují marnost pokusů určit, zda je to čin Rusů, čin CIA zamýšlený, aby vypadal jako čin Rusů, nebo ruský čin zamýšlený, aby vypadal jako čin CIA, tak Putinův mluvčí Dmitrij Peskov říká, že Němcovova vražda byla „na 100% provokací… Vypadá to jako nájemná vražda.“


Jak hlásí RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Opoziční politik Boris Němcov zemřel ve středu Moskvy po zásahu čtyřmi výstřely. Mnohé vůdčí osobnosti ze všech stran politického spektra jeho vraždu prohlásily za „provokaci“.

Veterán mezi postavami ruské opozice Boris Němcov byl v pátek v noci zastřelen při útoku z projíždějícího auta.

Tato vražda vyvolala celosvětové odsouzení a volání po vydání vrahů spravedlnosti. Mluvčí ruského presidenta Dmitrij Peskov vysvětluje…[/quote]

Jak hlásí The Telegraph, president Porošenko prohlásil, že Němcov plánoval odhalení ruského zapojení do ukrajinského konfliktu…

[quote align="center" color="#999999"]

Irina Baličeva, ruská politická emigrantka žijící na Ukrajině reportérům řekla, že za tuto vraždu nese vinu Putin.

„Putin otevřel Pandořinu skříňku a vypustil z ní nebezpečné síly nepřijímání názorů odlišných od toho jeho, kdy jsou zástupci opozice prohlašováni za zrádce, přičemž my tady na Ukrajině jsme považováni za agenty US ministerstva zahraničí.

„A teď by lidé, co věří i lžím v ruské televizi mohli uvěřit, že ho zabili nějací lupiči, já si ale myslím, že tohle zosnoval Putin, aby se udržel u moci.“

K tomuto shromáždění v Kyjevě došlo poté, co ukrajinský president Petro Porošenko v sobotu řekl, že ruský opoziční politik Boris Němcov byl zavražděn, protože plánoval odhalit důkazy o ruském zapojení do konfliktu s ukrajinskými separatisty.

Porošenko vzdal v pátek zastřelenému Němcovovi čest a řekl, že tento zuřivý kritik presidenta Vladimira Putina mu před pár týdny řekl, že má důkaz o ruské roli v Ukrajinské krizi, a že jej odhalí.

„Byl zavražděn Boris Němcov velký přítel Ukrajiny a velký ruský vlastenec. Byl jako most propojující Ukrajinu s Ruskem, když budoval mezi našimi zeměmi takové vztahy, jaké by se mi líbily,“ řekl Porošenko.

„Pro mě byl Němcov symbolem ruského občana, který propojuje Ukrajinu s Ruskem a Ukrajinu upřímně respektuje.“

„Boris prohlásil, že poskytne jasné důkazy o účasti ruských ozbrojených sil ve válce na Ukrajině.

„Někdo se toho bál, Boris ale strach neměl. Ti vrahové a kati ale strach měli.“[/quote]

Ministr Kerry: únor 2015 „Vražda Borise Němcova“

V šoku a se zármutkem jsem se dověděl o brutální vraždě bývalého ruského místopředsedy vlády Borise Němcova ve středu Moskvy. Boris Němcov zasvětil svůj život demokratičtějšímu, prosperujícímu a otevřenému Rusku spolu se silnými vztahy mezi Ruskem a jeho sousedy a partnery včetně Spojených států. Sloužil své zemi v mnoha rolích – ve federální vládě, v parlamentu, jako guvernér Nižného Novgorodu a jako politický vůdce a aktivista. Na každém z postů usiloval o reformu a otevření Ruska a o vyšší svéprávnost ruského lidu, aby tento měl větší slovo v životě své země. Jeho absenci v Rusku i po celém světě těžce pocítíme. Spojené státy na ruské úřady naléhají, aby okamžitě reagovaly a přivedly ty, kdo jsou za to odpovědní, před spravedlnost. V zármutku nad touto ztrátou projevujeme svou soustrast Ruskému lidu a rodině a přátelům pana Němcova.

* * *

Prohlášení presidenta k vraždě Borise Němcova

Spojené státy odsuzují brutální vraždu Borise Němcova a apelujeme na ruskou vládu, aby zahájila rychlé, nestranné a transparentní vyšetřování okolností jeho vraždy a zajistila, aby ti, kdo jsou za toto zlovolné usmrcení odpovědní, byli postaveni před spravedlnost. Němcov byl neúnavným zastáncem své země usilujícím o to, aby jeho ruští spoluobčané měli práva, jimiž jsou nadáni všichni lidé. Obdivoval jsem Němcovovu smělou oddanost boji proti korupci v Rusku a oceňuji jeho ochotu upřímně se rozdělit o své názory, když jsme se v roce 2009 setkali v Moskvě. Nabízíme svou upřímnou kondolenci rodině Borise Efimoviče a Ruskému lidu, který ztratil jednoho z nejoddanějších a nejvýmluvnějších obhájců svých práv.

* * *

Vypadá to, že ať za to byl odpovědný kdokoliv nebo cokoliv, tak jsme zpět na pokraji nepřátelství mezi USA a Ruskem téměř na úrovni Studené války.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com