Když přijde na ukrajinskou zástupnou válku, která ve skutečnosti začala právě skoro před rokem násilným pučem, který svrhl tehdejšího presidenta Janukoviče a nahradil ho místními s USA spřízněnými oligarchy, tak není vůbec nic nejasného v tom, kdo jsou klíčoví hráči: nalevo máme Západ obecně zosobněný USA, Evropskou unií a NATO; zatímco napravo máme Rusko. Ve skutečnosti jestli v něčem nebylo jasno, tak to bylo v roli „slona v obýváku“ – tj. Číny. Tuhle otázku si určitě pár lidí kladlo, na čí stranu se v Ukrajinské občanské válce přiklání Čína.


Konec konců prekérní rovnováha sil mezi NATO a Ruskem byla výsledkem patu, v němž žádná strana neměla zjevnou převahu (i když během čekání na jasného vítěze ukrajinská ekonomika zmírala a její měna trpěla hyperinflací) a buď otevřená, nebo tichá podpora Číny pro kteroukoliv stranu by mohla ve světě vše změnit, a to ani nemluvě o té nejděsivější ose světa.

Dnes se nám konečně dostalo odpovědi, a vítězem je … tenhle chlapík:

Xinhua ve čtvrtek odpoledne citovala čínského velvyslance v Belgii Qu Xinga, jak odsuzuje střet Ruska se Západem při Ukrajinské krizi a naléhal na Západní mocnosti, aby při jednání s Ruskem „opustily mentalitu nulového součtu.“

Xing citovaný Reuters řekl, že Západní mocnosti by měly vzít v úvahu legitimní ruské bezpečnostní obavy kvůli Ukrajině.

Hodnocení Xingovy řeči od Reuters: „Neobvykle upřímné a otevírající průhled do podpory moskevského postoje v této krizi.“

Ale alespoň to není varování USA, aby z toho vycouvaly, nebo jinak. Zatím.

Čínský velvyslanec promlouvající jasným a otevřeným jazykem, což diplomaté nejsou zvyklí, řekl, že „povaha a kořeny příčin“ této krize spočívají ve „hře“ mezi Ruskem a Západními mocnostmi včetně Spojených států a Evropské unie.

[quote align="center" color="#999999"]

Řekl, že tuto krizi akcelerovaly vnější intervence jiných mocností a varoval, že Moskva by se mohla cítit, že se s ní zachází nespravedlivě, když Západ svůj přístup nezmění.

„Západ by měl opustit mentalitu nulového součtu a vzít v úvahu reálné bezpečnostní obavy Ruska,“ říkal podle citací Qu. Jeho komentáře byly neobvyklým veřejným projevem porozumění pro ruský postoj ze strany Číny.

Čína si s Ruskem hledí z očí do očí v mnoha mezinárodních diplomatických problémech, ale Peking nebyl obecně tak moc ochoten Rusko ohledně Ukrajiny podporovat.[/quote]

Jak bylo uvedeno výše, Čína byla dlouho velice opatrná, aby se nenechala zatáhnout do zápasu mezi Ruskem a Západem kvůli budoucnosti Ukrajiny, když si nechtěla znepřátelit žádného klíčového spojence. A teď se náhle přes noc tímto velice jasným sdělením cosi změnilo, když by se dalo říci, že to je varování, že Čína už nebude dále tolerovat Pax Americana a ani úvahy o unipolárním Západním světě, natožpak takovou realitu.

Komentáře od Qu přišly zrovna, když probíhají rozhovory mezi Spojenými státy a jejich evropskými spojenci kvůli přitvrzení sankcí proti Moskvě.

[quote align="center" color="#999999"

V pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Západní mocnosti obvinil, že se pokouší o dominanci a o uvalení své ideologie na zbytek světa. Delegace Spojených států a Evropy Moskvu odsoudily za podporu rebelů na východní Ukrajině.

Qu řekl, že zapojení Washingtonu do Ukrajiny by se mohlo „stát vykolejením jeho zahraniční politiky.“[/quote]

A Qu pak dal políček do tváře Obamovi: „Spojené státy nejsou ochotny se dívat, jak jejich přítomnost ve kterékoliv části světa slábne, ale jejich zdroje jsou ve skutečnosti jen omezené, bude to do jisté míry dost těžká práce, aby si udržely svůj vliv na zahraniční záležitosti.“

Zvláště když se Obama rozhodne poslat pár svých vlastních mírotvůrců na Ukrajinu. Víte – jen aby se ujistil, že americký vliv na zahraniční záležitosti není až moc „udržitelný“.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz