Svět už bude čelit jen jednomu velkému vojenskému konfliktu, a právě ten se má postarat o vyhlazení lidstva. S těmito slovy přišel bývalý ruský generál, který varuje před provokací Ruska. To prý může mít katastrofické následky. Slova Jevgenije Bužinskeho znějí přímo mrazivě. Tento týden totiž prohlásil, že v blízké budoucnosti vypukne ozbrojený konflikt.

Napětí mezi Ruskem a Západem je totiž podle něj horší než Studená válka a varoval, že "zahnání Ruska do kouta je velmi nebezpečná věc".

Pod velmi vypjaté vztahy mezi oběma stranami se nejnověji podepsalo vyhoštění přibližně 150 ruských diplomatů z mnoha zemí po celém světě, jako reakce na otrávení dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije, ke kterému došlo v anglickém městě Salisbury začátkem března.

Britští experti z vědeckovýzkumného střediska Porton Down nedokázali určit přesný zdroj výroby bojové nervově látky novičok, kterým byli oba otrávení.

Británie i mnohé další státy ukazovali prstem na Rusko. Jeho představitelé vyjádřili podezření, že novičok pocházel přímo z Porton Down, což ale ředitel laboratoře Gary Aitkenhead kategoricky odmítl.

Generál ve výslužbě Bužinskij má však na věci jiný názor. V rozhovoru pro BBC Radio 4 prezentoval své obavy ze současné situace, která, když se bude vyvíjet způsobem, jak se vyvíjela dosud, bude to mít strašné následky.

"Čeká nás skutečná válka, která je horší, než ta studená. Bude to poslední válka v historii lidstva," poznamenal s tím, že ji nemusí odstartovat přímo útok v Salisbury, ale události, které budou následovat poté.

Stav Sergeje Skripala (66) již údajně není kritický a rapidně se zlepšuje. Jeho organismus podle lékařů dobře reaguje na nasazenou léčbu. Ještě lépe je na tom dcera Julija, která už komunikuje s okolím a tvrdí, že každým dnem sílí.

Zdroj: nationalinterest.org