Po dvou dnech vyjednávání v Ženevě dnes ráno John Kerry se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem oznámili, že dosáhli rámcové dohody o tom, jak Sýrie zničí své chemické zbraně, a budou rovněž usilovat o rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která autorizuje k sankcím, nikoliv však k vojenským akcím, jak to požadovalo Rusko, pokud by ji Asad nedodržel. Tito diplomaté oznámili třetí den intenzivních vyjednávání v Ženevě, že některé prvky dohody obsahují časové rozvrhy a to, jak musí Sýrie vyhovět. Na tiskové konferenci v Hotelu Intercontinental v Ženevě řekl Kerry, že do listopadu musí být na místě inspektoři a zničení nebo odstranění chemických zbraní musí být dokončeno do poloviny roku 2014.


Ironií je, že to znamená, že všechny ty „důkazy“ o Asadových nelidských chemických útocích, které vyžadovaly okamžitou odstrašující reakci, zjevně ve skutečnosti neexistují i přes četné lži tvrdící opak. Dobrou zprávou je i to, že odkaz Colina Powella – tj. agresivní války na základě lži – byl zastaven, i když jen prozatím.

AP hlásí, že Kerry řekl, že se dohodli i na podmínkách, za nichž by mohli vyžadovat rezoluci Rady bezpečnosti podle „Kapitoly 7“, která by zahrnovala vojenské i nevojenské sankce. Lavrov tuto dohodu nazval „rozhodnutím založeným na konsensu, kompromisu a profesionalismu.“ Ale u Ruska je téměř jisté, že bude vetovat jakoukoliv rezoluci, která by obsahovala vojenskou akci, jak naznačil Lavrov, existují limity pro použití takových potenciálních akcí. „Jakékoliv porušení procedur … přezkoumá Rada bezpečnosti a bude-li to dokázáno, mohla by Rada bezpečnosti vyžadovat opatření, konkrétní opatření,“ řekl Lavrov.

Jinými slovy byla vojenská opatření deeskalována a teď už to bude jen diplomatické divadélko, které zastará v kuloárech světově nejteatrálněji irelevantní organizace Spojených národů.

„Nebylo řečeno nic o použití síly ani o jakýchkoliv automatických sankcích. Veškerá porušení by měla být schválena Radou bezpečnosti,“ dodal.

Kerry řekl, že jakákoliv porušení povedou k „opatřením“ Rady bezpečnosti, zatímco Lavrov řekl, že porušení se musí, než by se uvažovalo o sankcích či krátkém použití síly, z výboru pro konvenci o chemických zbraních poslat Radě bezpečnosti.

„Zavázali jsme se ke standardu, který říká, ověřovat a ověřovat,“ řekl.

Kerry řekl, že tato dvojice a jejich týmy expertů dosáhli „společné vyhodnocení“ syrských zbrojních skladů a toho, že Sýrie musí všechny své zbraně zničit.

Tato vyjednávání mezi Spojenými státy a Ruskem o zabezpečení syrských chemických zbraní jsou považována rovněž za klíčová pro obnovení mírových rozhovorů k ukončení 2 ½ roku trvající Syrské občanské války.

Dohoda o ruském návrhu na inventarizaci, izolaci a konečném zničení skladů syrských chemických zbraní přichází spolu s varováním Obamovy administrativy, že existuje časový rozvrh pro diplomatické řešení otázky těchto zbraní.

Hlavní bod, na kterém to vázlo, bylo jak spočítat inventář syrských chemických zbraní, ale během maratónu sezení do časných ranních hodin se UA a Rusku podařilo sblížit svá stanoviska ohledně toho, o čem si každá země myslí, jaký je obsah syrských skladů.

A podobně to dopadlo i se saúdským pokusem zažehnout v regionu destabilizující konflikt, který zase selhal, co je ale ještě důležitější Gazpromia to zase jednou překazila Kataru.

Tak teď se posaďme a počkejme, abychom viděli, kde udeří další útok pod falešnou vlajkou. Bedlivě sledujte Irák. A samozřejmě jako obvykle Írán a Izrael.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com