Jak rozkol mezi pohledem na výsledek rozhovorů o dluzích mezi vedením Syrizy „úspěch, tuhle bitvu jsme vyhráli“ a řeckými voliči – „mně to připadá, že se nic nezměnilo,“ dále roste, tak v patách skoro vzpoury z uplynulého týdne, přichází i rostoucí rozkol v řadách této nově zvolené strany. Poslanec Syrizy Manolis Glezos sepsal ohromující pokárání své strany za to, že zjevně udělala čelem vzad, a požádal její voliče za odpuštění…: „mezi utlačovaným a utlačeným nemůže být žádného kompromisu mezi utlačovaným a utlačitelem… Je mi to líto, a zas jen hrozně líto… Omlouvám se Řeckému lidu, protože i já jsem přispěl k této iluzi… Reagujme dřív, než bude příliš pozdě!“


Manolis Glezos nahrál článek na webovou stránku svého Hnutí za aktivní občany, tj. na Řecko nepřestávej mluvit, v němž tento historický člen řecké levice (nejlépe známý svou účastí v odporu za II. světové války) projevil své hluboké zklamání nad tím, jak Syriza vede jednání a apeluje na členy strany, aby se rozhodli, jestli tuto situaci akceptují.

Od Manolise Glezose z webové stránku Hnutí za aktivní občany:

[quote align="center" color="#999999"]

„Tím, že jste Trojku přejmenovali na Instituce a Memorandum o porozumění na Dohodu a věřitele na partnery, jste předchozí situaci nezměnili, je to asi tak, jako když se u postu přejmenuje maso na rybu.

Samozřejmě, že nemůžete změnit hlasování Řeckého lidu ve volbách z 25. ledna 2015.

Lid hlasoval ve prospěch slibů SYRIZY: aby se odstranilo zbídačování, které nejenže je strategií oligarchického Německa a dalších oligarchických zemí EU, nýbrž i strategií řecké oligarchie.

Aby se odstranila působnost Memoranda a Trojky, aby se zrušily všechny zákony o zbídačování.

Den po volbách jsme zákonem zrušili vůli Trojky a její důsledky.

A teď, uplynul už měsíc, ale sliby se nepromítly do praxe.

Je mi to líto, a zase hrozně líto.

Za svou osobu se Řeckému lidu OMLOUVÁM, protože i já jsem přispěl k této iluzi.[/quote]

Pak přistoupil k volání po akci…

[quote align="center" color="#999999"]

Reagujme dřív, než bude příliš pozdě.

Členové Syrizy, její přátelé a příznivci by se na všech organizačních úrovních měli na mimořádných shromážděních rozhodnout, zda tuto situaci akceptují.

Někteří argumentují, že abyste dosáhli dohody, musíte v něčem ustoupit. Zaprvé: mezi utlačovaným a utlačitelem nemůže být žádného kompromisu. Ani mezi otrokem a okupantem, neboť jediným řešením je Svoboda.

Ale i kdybychom přijaly i takovouto absurditu, tak ústupky činěné předchozími zbídačování podporujícími vládami, z hlediska tím vyvolané nezaměstnanosti, bídy, chudoby a sebevražd, už přeci překročily všechny hranice.[/quote]

Jak KeepTalkingGreece hlásí, tak Syriza reagovala na Glezovovu ostrou kritiku dost chladně a s ohledem na svého seniorátního veterána.

[quote align="center" color="#999999"]

Vládní zdroje to komentovaly tak, že „Glezos nejspíš není o těch tvrdých vyjednáváních moc dobře informován.“

Ten článek však rozpoutal žhavé střety na internetu s ‚verbálními útoky‘ přívrženců opozičních stran … hlavně těch, co jsou pro uskrovňování – kteří Syrizu obviňovali, že ‚už i jejich Glezos přiznal, že jen přejmenovali maso na rybu.“[/quote]

Někde se tomu pošklebují vůdci té poslední strany v Řecku, co pořád ještě slibuje „změnu“, tj. neofašistického Zlatého úsvitu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz