Povstalci si všímají jediné změny: ukrajinská armáda modernizuje své pozice, na jihovýchodě stále přibývá těžká vojenská technika a nové jednotky ukrajinské armády, počet vojáků v ostatních týdnech se zjevně zvýšil. Povstalci nepochybují: vedení Ukrajiny využívá příměří jako možnost koncentrovat a zmobilizovat své síly, aby pak armáda zaútočila. Lídři Doněcké a Luhanské republiky tvrdí, že je to jen otázkou času, kdy ukrajinská armáda využije ledajakou záminku a zaútočí. Proto se ozbrojené síly obou republik připravují na obranu.


Vedení Ukrajiny chce razantně posílit armádu. Uskutečnilo již tři vlny mobilizace, které však dopadly dost žalostně: mnozí Ukrajinci nechtějí bojovat v nesmyslné občanské válce a všemožně se vyhýbají tomu, aby se dostali na "východní frontu".

Kyjev letos připravuje další tři vlny mobilizace a plánuje do Ozbrojených sil Ukrajiny mobilizovat 200 tisíc mužů. Včera to v Černovicích během představení nového prokurátora Černovické oblasti oznámil vojenský prokurátor Ukrajiny Anatolij Matios.

"Mohu vám prozradit, že plánujeme v procesu čtvrté vlny mobilizovat 100 tisíc lidí, následně v páté vlně – 50 tisíc a v šesté také 50 tisíc lidí. Máme na to své důvody, proč potřebujeme mobilizovat tak velký počet vojáků. Určitě to stihneme, máme na to dost času. Mobilizace do vojenské služby bude pokračovat až 210 dní," prohlásil Matios.

Několik ukrajinské média poukazují na to, že Kyjev ani náhodou nedemonštruje zájem o mírové řešení konfliktu na jihovýchodě. Plánovaný rapidní nárůst počtu vojáků ukrajinské armády v tomto roce potvrzuje, že Kyjev chce "jihovýchodní krizi" vyřešit vojenskou silou.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: hlavnespravy.sk