Jak dnes Zero Hedge jako první ohlásil, tak krátce po poledni jeden z měnových brokerů (a následně se jich pak přidalo více) klientům doporučil, aby nuceně uzavřeli pozice v rublech, protože „Západní banky zastavili oceňování USD/RUB,“ a to kvůli obavám ze zavedení ruské kontroly kapitálu. Je ironií, že to byla tahle nucená likvidace, převážně v krátkých rublových pozicích, která vytlačila RUB nahoru, což mělo následně příznivý dopad na energetické komodity a riziková aktiva, jelikož trh vnímal rozprodej rublů jako nadměrný. Samozřejmě, že jelikož se ve skutečnosti nic kromě pár dočasných tržních technikalit nezměnilo, tak se rozprodej brzy vrátil k uzavřenému obchodování, jelikož trh nakonec pochopil to, co jsme před tím vysvětlovali.


A bohužel pro obchodní býky, různé ty lovce levných kaufů a ty, kdo doufají, že ruská situace se okamžitě stabilizuje, ať už pomocí kapitálové kontroly nebo bez ní, to vypadá, situace v Rusku by se mohla celkem zhoršit, protože jak hlásí WSJ, další tahoun ruské krize by se nejspíš mohl vynořit ze samotného bankovního systému, protože „globální banky v reakci na nejprudší rozprodej rublů od finanční krize 1998 škrtí toky peněz k ruským subjektům.“

Jak to prezentují ruské banky: teď, když je odřezávají od vnějšího světa, tak druhá studená válka začíná být nukleární, přinejmenším co se týče finančního systému:

[quote align="center" color="#999999"]

Takové banky jako Goldman Sachs Group Inc. podle lidí s těmito záležitostmi obeznámených tento týden začaly institucionálním klientům zamítat zapojení do určitých dohod o pře-prodejích denominovaných v rublech i další transakce konstruované ke zvednutí hotovosti.

Bankéři a tradingoví obchodníci říkají, že kroky k omezení některých rublových transakcí se začaly mezi hlavními Západními finančními institucemi tento týden značně šířit, i když tyto instituce nadále zkoušely mohutně vydělávat na divokých výkyvech rublu. Tyto kroky, které banky nasazují, aby se ochránily před dalšími měnovými výkyvy, však potenciálně přispěly k posílení ruského finančního systému.

G oldman v posledních dnech převážně zastavil provádění dlouhodobých v rublech denominovaných dohod o pře-prodejích čili repo, při nichž jsou cenné papíry nebo jiná aktiva ve swapových obchodech měněna za hotovost, sdělil člověk obeznámený s touto záležitostí. Banky na Wall Streetu však pořád provádí krátkodobé rublové repo, takové, které dospějí dříve než za rok, řekl tento člověk.[/quote]

A ač tam, kam se vydá Goldman, tam ho všichni následují, tak podle WSJ k tomu ještě nedošlo:

[quote align="center" color="#999999"]

Jiné banky včetně Bank of America Corp. a Citigroup Inc. dosud podle lidí obeznámených s těmito bankami ve svém tradingu s Ruskem nebo v rublech nic nezměnily.[/quote]

Je ovšem jen otázkou času, kdy to také udělají. Mezitím začíná izolace celého ruského kapitálového trhu od Západního světa, nejen jeho měny:

[quote align="center" color="#999999"]

Jako jeden z projevů spěšného ústupu odsud manažer v Londýně sídlícího spekulativního fondu vynořujících se trhů v úterý řekl, že nemůže sehnat žádné banky, které by s ním obchodovaly s ruskými vládními obligacemi.[/quote]

Samozřejmě, že každý, kdo četl náš článek ze začátku listopadu vysvětlující, „Jak Petrodolar potichoučku umřel, aniž by si toho kdokoliv všiml,“ předpovídající zhroucení globální mezi-tržní likvidity v důsledku kolapsu ropy už věděl, že tohle přichází. Ohledně smrti Petrodolaru jsme varovali, že té smrti, která je důsledkem dezintegrace vyplývající z poklesu objemu trhu tak, jak jsme jim dali výstrahu, si pak náhle všichni všimnou.

Bez ohledu na to, co všechno výše uvedené znamená, je několik následujících týdnů pro Rusko nejlepších k nalezení alternativních zdrojů krátkodobého financování. Jeden přichází z Východu.

Otázkou teď je, zda to teď Putinova hrdost spolkne, aby přikročil už teď k dalšímu logickému kroku, v němž si eurasijská osa uvědomí, že už dávno nastal čas opustit dolar, že teď už něco znamenají jen činy, ne slova, a spojí síly s Čínou do nové monetární unie, a to takové, která bude kombinovat rubl s yuanem a bude podložená čínským zlatem a ruskými přírodními zdroji, ať jsou v daném okamžiku jakkoliv levné…, dokud jeden nebo více středovýchodních exportérů ropy nezažije výrazný a „neočekávaný“ geopolitický incident, takový, který vyžene ceny ropy zase k růstu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz