Během dramatického setkání se štěstím pro Kreml z dnešního rána, asi teď na světě najdete někoho šťastnějšího, než je ruský president Vladimir Putin, protože přes noc státem vedený OAO Rosněft oznámil, že objevil čehosi, co by mohlo být studnicí pokladů v ropě, která by mohla Rusům nacpat kapsy stovkami miliard, když ne víc, neboť v Oblasti Karelského moře náležející do Severního ledového oceánu byl objeven rozsáhlý rezervoár ropy, což ukazuje, že tato oblast má potenciál stát se jednou z nejdůležitějších oblastí těžby ropy na světě, údajně i větší než je Mexický záliv. Oznámení přednesl Igor Sečin, generální ředitel Rosněftu, který strávil dva dny plavbou na ruské průzkumné lodi, na vrtnou plošinu, kde byl dnes tento objev odhalen.


Plošina k těžbě ropy v poli Sachalin-I v Rusku v podílovém vlastnictví ONGC Videsh Ltd., Rosneft Oil Co. Exxon Mobil Corp. a japonské Sakhalin Oil and Gas Development Co. z 9. června 2009.

No, ale jeden člověk, který může být zrovna tak šťastný jako Putin, je CEO Exxon Mobile, protože tahle studně byla objevena s pomocí největší americké energetické společnosti (druhé největší podle tržní kapitalizace po AAPL). Ale možná zase tak moc ne: jak vysvětluje Bloomberg, „tahle studně byla vyvrtaná ještě před 10. říjnem, což je pro Exxon konečný termín, který mu udělila US vláda v rámci sankcí, které zakazují americkým společnostem pracovat v ruských arktických příbřežních polích. Rosněf s Exxonem to nebudou moci dále vrtat, čímž bude průzkum a rozvoj této oblasti i přes dnešní oznámení objevu pozdržen.“

Což znamená, že místo aby mu to vynášelo miliardy E&P výnosů, tak by Exxon také mohl nakonec utřít pusu. A to by pro tuhle US společnost mohl být docela šok, protože odhalené arktické pole by mohlo obnášet 1 miliardu barelů ropy a podobná geologie kolem znamená, že okolní oblast by mohla pojmout více než je v US části Mexického zálivu, řekl.

Abychom získali představu, jak velkou věc jim překazili, tak se koukneme do další části článku od Bloomerg, který nám říká, že „ta geologická struktura, do které vrtají, Universitětskaja má rozlohu města Moskva a je dost velká, aby pojala více než 9 miliard barelů, což je pokladnice, o hodnotě více než $900 miliard v dnešních cenách.“

Jediným způsobem, jak se dostat k prospektorům, je čtyřdenní cesta z Murmanska, největšího města severně od polárního kruhu. Jediné, co musíte, je plavba s pracovníky, zásobami a technikou pro dalších několik měsíců vrtání, a pak se evakuovat na zimu, která to moře uzavře ledovým krunýřem. I během krátkého arktického léta je třeba flotily, která neustále od plošiny odtahuje led.

Bohužel, řečená bonanza nemusí být zdrojem pro Exxon poté, co Obama dal jasně na srozuměnou, že Západní společnosti budou muset operace v Rusku utlumit, nebo jinak pocítí hněv ministerstva spravedlnosti proti sankco-kazům. To ponechává Exxonu dvě možnosti: ignorovat Obamovy příkazy (což je cosi, co v poslední době mnozí dělali) nebo hodit ručník do ringu s tím, co by mohl být největší objev ropy za celé roky.

A zatímco Exxon se pouští do rozvažování o svých možnostech, je tu od Bloomberg něco dalšího o dnešních objevech:

[quote align="center" color="#999999"]

„Předčilo to naše očekávání,“ řekl Sečin v interview. Tento objev má „mimořádný význam pro předvedení přítomnosti uhlovodíků v Arktidě.“

Rozvoj arktických ropných rezerv je podnikem, který stojí stovky miliard dolarů a trvá desítky let, a ten patří mezi Putinovy nejgrandióznější ambice. Spolu s tím, jak existující pole na Sibiři vysychají, tak země potřebuje rozvoj nových rezerv, jelikož se vidí spolu s US jako největší producent ropy a plynu na světě.

Produkce z pole v Karelském moři by mohla začít do pěti až sedmi let, řekl Sečin s dodatkem, že dnes objevené pole bude pojmenováno „Vítězství.“

Studně v Karelském moři jsou v ruské historii nejdražším cílem zaměřeným na podmořskou strukturu se jménem Universitětskaja a na jeho úspěch se pohlíží jako na nosník, kolem kterého se celá tato strategie točí. Zahájení vrtání, které dosáhlo do hloubky více než 2 000 metrů, doprovázela ceremonie, které se zúčastnili i Putin a Sečin.

Důležitost vrtání v Arktidě byla jedním z důvodů, proč byl průzkum ropy v moři zahrnut do posledního kola US sankcí. Exxon a Rosněft mají společný podnik k prozkoumání milionů akrů Severního oceánu.[/quote]

Co je ale pro Exxon ještě horší, je to, že ta těžká práce se už udělala, Rosněft už tedy svého Západního partneru nemusí dále potřebovat:

[quote align="center" color="#999999"]

„Jakmile bude ta studně ucpaná, tak nastane spousta práce s interpretací výsledků, a to je nejspíš cosi, co Rosněft může udělat sám,“ řekl před dnešním oznámením Julian Lee, ropný stratég u Bloomberg First Word v Londýně. „Obě strany nejspíš doufají, že do té doby, než budou připraveny pustit se do další studně, budou sankce už zrušeny.“[/quote]

A právě proto by Exxon neviděl nic víc rád ve zpětném zrcátku, že to má za sebou, než Západní sankce proti Moskvě: „Pro Exxon jsou sázky vysoké, jeho tržní hodnota $408 miliard z něj činí největšího světového producenta energie. Rusko představuje druhý největší výhled na průzkum na celém světě. V Texasu sídlící společnost Irving má vrtná práva v Rusku na 11,4 milionech akrů, což zastíní jen 15,1 milionů akrů v US.“

Vzhledem k tomu, jak je tento objev velký, a jak by mohl překotit rovnováhu moci více ve prospěch Ruska, se hned vynořují placení experti, kteří se zoufale snaží relevanci ruského objevu zamluvit:

[quote align="center" color="#999999"]

Bude zapotřebí ještě další vrtání a geologické analýzy, než bude možno provést spolehlivé odhady velikosti ropných zdrojů v oblasti Universitěckaja i v ruské Arktidě jako celku, řekla Frances Hudson, globální tematický stratég, která pomáhá se správou $305 miliard u Standard Life Invesment Ltd. v Edinburghu. Sankce zakazující US a evropskou spolupráci s ruskými subjekty znamenají, že rodící se arktický průzkum v této zemi bude váznout, jelikož Rosněft a jeho státem kontrolované sesterské společnosti neumí vrtat v podmínkách studeného moře, řekla.

„Prozkoumání malého vzorku dat nejspíš neposkytne ty nejlepší informace,“ řekla Hudson v telefonním interview. „A kvůli sankcím to vypadá, že bude spíše probíhat menší rozsah průzkumu než větší.“ Navíc jsou tu náklady a potíže s operacemi v takto odlehlé části světa, kde to ohrožují ledovce a teploty pod bodem mrazu, což znamená, že rozvoj objevených ložisek se nemusí při současných cenách ropy vyplatit.[/quote]

Možná. Pak by třeba ti experti mohli lépe odhadnout čas, jak ještě dlouho vydrží US zázrak z břidlic, než budou US opět vydáni na milost prodejcům ropy z moře.

Každopádně to však jedné zemi vykouzlí na tváři velký úsměv: tou je Čína, jelikož dnešní objev jednoduše znamená, že Rusko bude nakonec produkt muset někomu prodávat, a tím někým bude téměř s určitostí Říše středu, a pokud něco dohoda o „Svatém grálu plynu“ ukazuje, tak ty prodeje proběhnou za podmínek, jaké si Peking určí.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz