Španělé se ve čtvrtek setkají s představiteli EU, aby projednali vyrovnání odhadovaných 337 milionů eur ztracených z odvětví potravin a zemědělství kvůli přerušenému přístupu na ruský trh. Španělská ministryně zemědělství Isabel Garcia Tejerina řekla, že tyto restrikce urychlily její ministerstvo v přípravě setkání s Evropskou komisí v Bruselu. Odehraje se ve čtvrtek. Před týdnem Rusko oznámilo zákaz zemědělského importu z EU, USA, Kanady, Austrálie a Norska. Španělské ministerstvo zahraničí bude dále zkoumat dopad ruského obchodního embarga a pokusí se navrhnout možná řešení.


„Ministerstvo podnikne specifický monitoring každého sektoru, aby vidělo, jak se vyvíjí jeho trhy a požádají, pokud to nevyjde, kompenzaci od Evropské Unie,“ řekla Tejerina, citováno od španělského deníku Region Digital.

Ještě před přípravou se scházejí lokální představitelé španělského průmyslu na diskusi a sdílení dat.

"Poneseme detailní náhled na pokrok našeho průmyslu ve vztahu k restrikcím na ruském trhu," řekla Tejerina.

Španělská vláda odhadla, že zemědělské ztráty budou stát 337 milionů euro, neboli zhruba 1,8 procent španělského exportu. Jiné skupiny, jako například španělská opoziční socialistická strana, odhadují například ztrátu 581 milionů euro.

V předchozím roce Španělsko exportovalo 37 000 tun rajčat, 35 000 tun broskví, 33 000 mandarinek a pomerančů jenom do Ruska (dle španělské asociace drobných farmářů UPA).

„Rozhodnutí zahrnuje mnoho politických záležitostí, které existují mezi Ruskem a Evropskou Unií, a nejenom EU. Ve výsledku bude možná nezbytné nás za tyto politická rozhodnutí kompenzovat – výrobci, kteří pracují celý rok a chtějí být zaplaceni alespoň tak, aby pokryli náklady na výrobu, “ řekl Russia Today Lorenzo Ramos z UPA.

Čtvrtina španělského vývozu masa o hodnotně 111 milionů euro byla až do embarga vázána na Rusko a pro španělské farmáře a výrobce masa bude těžké rychle obstarat pro své produkty alternativní trhy… neboť všechny další země EU jsou na stejné lodi.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Jan Petrák

    Zdroj: rt.com