Podle ukrajinského ministra obrany Valerije Geletěje, jak je citovala Obozrevatel.com: Ukrajina během opakovaných pokusů dovézt náklady jídla a munice vojákům 72. Mechanizované a 79. Aeromobilní brigády ztratila sedm vojenských transportních letadel. Tohle ukrajinský ministr obrany Velerij Geletěj oznámil během živého vysílání talk show „Shuster Live“.


Gelentěj konstatoval: „Situace na hranicích s Ruskem je velice obtížná. Ztratili jsme během dodávek nákladů vojskům na hranicích sedm letadel.“ Podle něj bylo zásobování ukrajinských bojovníků jídlem a výzbrojí těžce narušeno, protože „ti teroristé mají všechno, co má ve svém arzenálu Ruská armáda.“

Je zábavné, že tentokrát Geletějevova čísla překračují ta z informací poskytnutých milicionáři, kteří tvrdí, že dohromady sestřelily čtyři transportní letouny.

A teď už k poslední zprávám z Jižního kotle od lidí, kteří se zúčastnili vyjednávání o kapitulaci.Situace je taková, že obklíčená skupina sil Junty teď sedí v oblasti Krasnopartyzanska, když se stáhla od hranice.

Příděly jídla jim dnes ráno došly a zbývá jim i minimální množství pitné vody. Munici mají jen pro lehké zbraně a i tam jim nanejvýš během pár dnů bojů dojde.

Na této schůzce si zástupci Junty stanovili podmínky, že požadují, aby jim bylo dovoleno zničit všechno vojenské zařízení (těchto celkem přibližně sedmdesát jednotek už nemá žádné palivo pro 90% přeživších vozidel a téměř už nemají munici) a udělili jim bezpečný odchod na Ukrajinu poté, co se vzdají všech svých lehkých zbraní a zbývající munice.

Je celkem rozumné, že zástupci Milice odpověděli, že vojenská technika musí zůstat nedotčená, a že všechny lehké zbraně se musí odložit a že odchodový průchod by měl vést přes území Ruské federace s tím, že vojákům se dává příležitost se dobrovolně rozhodnout, jestli si přejí pokračovat v účasti na tom, co se teď děje, nebo zůstat v Rusku.

V případě odmítnutí se pozice obkličujících vojsk bude nadále posilovat salvovými raketomety a těžkým dělostřelectvem, zvláště když jak zjišťují, není žádný problém to plně pokrýt dělostřelectvem do týdne. Podle odhadů našich zdrojů je odhadnutý termín odhadnuté uzávěrky k ukončení ságy Jižního kotle 2-3 dny (to je optimistická prognóza; realistická prognóza navrhuje 4-5 dnů) jednoduše kvůli tomu, že jim dojde zbývající munice, a kvůli problémům s pitnou vodou.

Přitom nedošlo k žádným bitvám, Milice jednoduše pokračuje v blokádě obklíčených sil, aniž by vstupovala do boje zblízka, a místo toho dává přednost prostému střílení do obklíčených vojsk dělostřeleckou a raketovou artilerií.

Ve světle těžkých ztrát vojenského transportního letectva nepřítele, jsou dodávky zásob omezeny prakticky na nulu, a k tomu ta letadla, kterým se podaří prorazit protileteckou obranou Milice, jsou nucena shazovat svůj náklad ze značné výšky, v důsledku čehož část nákladu spadne na území kontrolované Milicí. Avšak, i kdyby se do Jižního kotle dostalo 100% nákladu, tak to stejně nebude dost.

Milice by samozřejmě mohla tento proces urychlit, jelikož odpoutání těchto sil a potenciální trofeje jí umožní stabilizovat frontu a provést přípravy na protiofenzivu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  vineyardsaker.com